V loňském roce mohli Olomoučané na vánočních trzích poprvé ochutnat horkou meruňku, letos k ní přibyla ještě švestka.

„Je to naše novinka. Základem nealkoholického nápoje je meruňkový nebo švestkový nektar. Horká meruňka voní po skořici, badyánu a kardamomu, švestka zase po perníkovém koření,“ popsal Pavel Gála.

Všechno, co bratři Gálovi na trzích nabízejí, je vyrobeno z ovoce, které vyrostlo a dozrálo v jejich sadech.

„Měli jsme je v rodině vždycky, ale menší, rodiče se starali o zhruba dvě stovky stromů. Když jsme se s bratrem Tomášem rozhodovali o budoucí profesi, shodli jsme se, že budeme ´dělat´ ovoce. Postupně jsme vysázeli okolo deseti tisíc nových stromků,“ vzpomněl na začátky podnikání spolumajitel rodinné firmy.

V sadech na Velkopavlovicku každoročně dozrávají meruňky, švestky a hrušky. Část úrody Gálovi suší bez přidaného cukru a konzervačních přípravků.

Vyrábějí také džemy, povidla, meruňkový a švestkový nektar. Zakládají si na tom, aby ovoce bylo při sklizni vyzrálé a šťavnaté.

„Naše džemy obsahují hodně ovoce a málo cukru. Povidla vaříme osmačtyřicet hodin, díky tomu zhoustnou a neobsahují přidaný cukr. Ve všem, co vyrábíme, jdeme proti proudu. Snažíme se do našich výrobků nepřidávat žádné umělé konzervanty,“ vysvětlil Pavel Gála.

S bratrem Tomášem stráví v průběhu roku spoustu času v sadech, nejvíc je ale zaměstnává zpracování úrody.

„Naší filozofií je, že stromy sázíme, staráme se o ně, ovoce si sami sklidíme, zpracujeme a pak ještě prodáváme hotové výrobky. Je to celý koloběh a je zachycený i na našich originálních etiketách. Těší nás kladné ohlasy zákazníků. Horká meruňka Olomoučanům zachutnala už loni a letos se pro ni k našemu stánku opět vracejí,“ dodal spolumajitel sadů.