A rtuť teploměru v kopcích stoupala k desítce. Na několika místech se dokonce přepisovaly rekordy. Až sedm nad nulou předpovídají meteorologové pro Jesenicko i na pátek, na horách jeden až pět.

Na Šeráku bylo dvě hodiny po poledni přes šest stupňů. Na Paprsku u Starého Města pod Sněžníkem vystoupala rtuť teploměru na 9,1 stupně Celsia, což je pro druhý lednový den teplotní rekord.

Ten dosavadní s hodnotou 6,1 padl i v Protivanově na Drahanské vrchovině, kde meteorologové naměřili 8,9 stupně Celsia.

Tepleji než dosavadní druhé lednové dny bylo i v Jeseníku, kde odpoledne dosáhlo maximum 8,8 stupně Celsia - přepsán byl rekord z roku 1992, který měl hodnotu 7,6.

„V přílivu teplého vzduchu od jihozápadu a za přítomnosti tlakové výše se dnešní počasí na některých místech podobalo spíše předjaří než začátku nového roku. V místech, kde se udržovala mlha, se teploty pohybovaly slabě pod nulou. Jinde svítilo sluníčko a od vyšších poloh a za orografickými překážkami teploty stoupaly vysoko a na některých místech přesáhly i deset stupňů,“ sdělil ve čtvrtek odpoledne Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekordy pro druhý lednový den byly v Česku přepsány na více než 50 stanicích měřicích přes 30 let.

Novoroční výšlap na Velký Kosíř, 1.1. 2020
Davy na Kosíři. Novoroční výšlap přilákal tisíce lidí, padl rekord

O víkendu sněžení

V pátek budou teploty na Jesenicku opět vyšší než v nížinách Hané. Meteorologové předpovídají pro horský okres až sedm nad nulou, na horách jeden až pět stupňů. V nížinách budou maxima minus dva až dva stupně Celsia.

„Ráno a dopoledne očekáváme místy mrznoucí mlhy nebo nízkou oblačnost. Během odpoledne a k večeru od severozápadu přibývání oblačnosti,“ informovala Marie Glofáková z ostravského regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Podobně jako ve čtvrtek budou i v pátek rozptylové podmínky mírně nepříznivé až nepříznivé. Postupně místy dobré.

V sobotu bude přes Českou republiku postupovat k jihovýchodu studená fronta, za kterou přechodně pronikne studený vzduch od severozápadu.

V Olomouckém kraji lze očekávat postupně na většině území občasný déšť, ojediněle i mrznoucí.

„V polohách nad 800 m, k večeru postupně 400 m srážky sněhové,“ uvedla Glofáková.

Nejnižší noční teploty budou tři až minus jeden stupeň, ojediněle až čtyři pod nulou. Nejvyšší denní teploty vystoupaní na dva až šest stupňů Celsia.

V neděli bude oblačno až polojasno, zpočátku na horách ojediněle slabé občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty budou dva až minus dva, nejvyšší denní nula až čtyři nad nulou.

Ilustrační foto
Olomouckou plesovou sezonu zahájí Městský bál