Slavnostní odhalení se pak chystá na sobotu 17. června ve 13 hodin.

Olomouc se tak zařadí k více než dvěma desítkám českých a zahraničních měst, která mají pamětní místo bývalého českého prezidenta.

Lavičku Václava Havla, kterou její autor Bořek Šípek nazval Hovoří demokracie, tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom.

„V Olomouci to je na doporučení památkářů kultivar jasanu zimnáře, který dorůstá výšky šesti až osmi metrů a má pravidelnou kulovitou korunu. Lavička je umístěna na nádvoří bývalé tereziánské zbrojnice, v níž nyní sídlí univerzitní knihovna, vydavatelství a archiv,“ řekl kancléř Univerzity Palackého Rostislav Hladký a doplnil, že Václav Havel se tak symbolicky vrací na univerzitu, která mu jako první v tehdejším Československu udělila v roce 1990 čestný doktorát.

Instalace katalogových svítidel Philips UrbanStar na olomouckém Horním náměstí v září 2014
Horní náměstí asi dostane opět nové lampy. Současné nesvítí dostatečně
Vizualizace projektu Nová Wolkerova v areálu bývalé sladovny u Smetanových sadů. Předpokládané dokončení 1. etapy: prosinec 2018
Lidé kupují v Olomouci i pět bytů ročně k pronájmu. Chystají se další novostavby

První byla ve Washingtonu

Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval někdejší velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem.

Záměrem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu, míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.

Historicky první Lavička Václava Havla byla slavnostně odhalena v říjnu 2013 v kampusu Georgetown University ve Washingtonu. Dodnes je tak po celém světě, včetně České republiky, rozmístěno dvacet jedna Laviček Václava Havla. Olomoucká bude mít pořadové číslo 22. 

Solární wi-fi lavička ve Smetanových sadech v Olomouci
V Olomouci už slouží wi-fi lavičky s dobíjením mobilů. Jak se vám líbí?
Supermarket Kaufland. Ilustrační foto
Nový Kaufland na Tabuláku výrazně neovlivní okolí. Město chystá rondel