Návštěvnost festivalu i spotřeba tvarůžků trhala rekordy. Lidé si na Horním a Dolním náměstí pochutnávali na tvarůžkových dobrotách v podobě tradičních věnečků a koleček přes ochucené kousky až po různé speciality, například burgery či zákusky.

„Chutnala jim nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury. Velké díky patří městu Olomouc, které náš region a jeho bohatství úspěšně představuje návštěvníkům i přes chuťové pohárky,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W. Loštice.

Tvarůžkový festival na Horním a Dolním náměstí v Olomouci, 13. dubna 2024
Tvarůžkový festival zaplnil centrum Olomouce, přilákal davy

Tvarůžkový festival přinesl v roce 2024 také jednu atraktivní novinku. Velký kulinářský souboj špičkových kuchařů na hlavním pódiu na Horním náměstí.

Titul Tvarůžkového krále získal Michal Duračka z olomoucké restaurace Asado grill.

„Bylo to úžasné kuchařské představení těch nejlepších mistrů svého oboru. Velmi nás těší, že se to setkalo také s velkým ohlasem veřejnosti, která svým hlasem rozhodla o korunovaci historicky prvního Tvarůžkového krále,“ sdělila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Karin Vykydalová.

Výroba Olomouckých tvarůžků v Lošticích
Zrání, sušení, koupání. Výroba Olomouckých tvarůžků je alchymie

Další akcí pro milovníky tvarůžků je oblíbené Putování za Loštickým tvarůžkem. „Proběhne již 25. května u nás v Lošticích. Budeme mít otevřeno i v našem Muzeu Olomouckých tvarůžků, takže se zájemci mohou seznámit s tvarůžkovou historií pěkně zblízka,“ pozval Leoš Kalandra.

Olomoucké tvarůžky se v Lošticích vyrábějí od roku 1876 ve společnosti A. W. Ta nyní zaměstnává okolo 180 lidí. Každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.