Ať už s hranolky nebo vařeným bramborem. Na talíři s velkou porcí tatarky nebo v housce jako hamburger, smažený sýr má dlouhé zástupy příznivců. Je natolik oblíbený, že jej lze najít v poledních menu lidových podniků, ale i na lístcích luxusních restaurací. Občas také platí, že v nabídce restaurací je sýr v trojobalu jediným bezmasým jídlem.

Redakce Deníku se utvrdila v tom, že Hanáci na smažák stále nedají dopustit. Přehled cen a nabídky v navštívených olomouckých podnicích najdete na konci článku.


Nahrává se anketa ...

Čistit fritézy

Několik desítek porcí smaženého sýra si každý týden objednají zákazníci hostince Na Hřišti v olomoucké městské části Slavonín. V trojobalu tam připravují eidam, ementál, goudu i nivu.

„U hostů je nejoblíbenější eidam, nejméně jde na odbyt niva. Smažák je u nás občas využívaný jako takzvaný ´náhradní plán´, tedy jídlo, které podáváme v době mezi půl druhou a druhou hodinou v případě, že už jsou vyprodaná všechna jídla z poledního menu a nechceme, aby host od nás odešel hladový,“ uvedla provozní Petra Kalábová.

Bývalá benzinka ve Velkomoravské ulici v Olomouci se mění na provozovnu vyhlášeného podniku Mama's Burger, února 2024
Z ostudné benzinky v Olomouci vzniká parádní burgrárna. Je spojená s Pohlreichem

Sama si smažák také občas ráda dá, někdy jej tam pro hosty připravují s plátkem šunky, brambory obvykle zdobí čerstvou pažitkou nebo petrželovou natí.

„Důležité je pravidelně čistit fritézy, u nás si na to potrpíme, všechno děláme poctivě. Na talíři ke smažáku podáváme domácí zelný salát s čerstvou zeleninou a domácí tatarku. Smažený sýr je na poledním menu minimálně jednou týdně, děláme i smažené sýrové duo a to je také velmi oblíbené,“ dodala Petra Kalábová.

Vizualizace nové kavárny v budově Muzea umění Olomouc
Nové bistro s terasou v centru Olomouce. Otevře je tam tým Long Story Short

S bramborovou kaší i s rýží

Hospoda U Anči v olomoucké městské části Hejčín má smažený sýr v nabídce poledního menu také poměrně často.

„Je to oblíbené jídlo, je vždycky jako první prodané. Kromě eidamu nabízíme také hermelín nebo nivu. Smažák mám moc rád a rád si jej dává také můj táta, když jsme spolu někde v restauraci, tak si jej vždycky dáme,“ řekl provozovatel Jakub Stránský.

Restaurace Gól na Andrově stadionu v Olomouci, březen 2024
Restaurace Gól znovu otevře, zájem má pivovarnická skupina. Co se bude čepovat?

Poměrně zajímavá je v tomto podniku příloha, kterou si hosté ke smaženému sýru s oblibou objednávají.

„Připravujeme jej samozřejmě s vařeným bramborem nebo hranolky. Občas si jej někdo objedná s bramborovou kaší a dokonce i s rýží. Když to tak má host rád, vyhovíme mu a těší nás, že od nás odchází spokojený,“ popsal Jakub Stránský.

Hospoda U Žida, Olomouc-Nový Svět.
Oběd do 120 korun? I v centru Olomouce. A nejsou to blafy

Změna po masovém víkendu

V restauraci Pod Limpou na Dolním náměstí nabízejí smažený eidam nejčastěji s vařeným bramborem a domácí tatarkou.

„Máme jej v nabídce nejméně jednou až dvakrát týdně, střídáme smažený sýr a tvarůžky. Je to jedno z nejprodávanějších jídel u nás. Na smažáku si také čas od času pochutnám,“ sdělil provozovatel Tomáš Růžička.

Ukrajinské bistro si Viaceslav Kuzminskyi otevřel v polovině června
V Olomouci otevřelo ukrajinské bistro. Ochutnejte boršč nebo vareniky

Smažený sýr je pravidelně v nabídce rovněž v pivnici U Tygra na Varšavském náměstí.

„Vždycky v pondělí nabízíme eidam, camembert, ale také uzený sýr nebo nivu. Lidé si jej rádi dají jako změnu po víkendu, kdy si dopřáli maso. Sýr podáváme smažený v trojobalu, s vařeným bramborem a tatarkou. Někteří hosté si k němu objednají hranolky. Já jej mám nejradši s bramborem a tatarkou,“ řekl provozovatel David Macek.

Nový bar s provozem "All you can drink" v centru Olomouce.
Vypij, co můžeš. Nový bar v centru Olomouce láká na netradiční koncept

Smažený sýr nechybí ani v nabídce vyhlášeného olomouckého podniku Long Story Short, který kombinací tradičních surovin a moderních trendů nedávno exceloval i v televizním souboji špičkových českých restaurací.

„Nejméně jednou do měsíce jej zařadíme do poledního menu. Tentokrát je to smažená gouda, grilované brambory a majonéza se sterilovanou okurkou a kapary. U nás je to velmi oblíbené jídlo,“ řekl kuchař Karel Doležal.

Bistro Pod věží v Zoo Olomouc má nahradit nová restaurace s větší kapacitou a terasou. Březen 2024
Gastro proměny v zoo: bistro Pod Věží zbourají, otevřou nové provozovny

Long Story Short

Adresa: Koželužská 31
Druh sýra: gouda
Gramáž: 150 gramů
Příloha: grilované brambory grenaille
Cena: 195 korun (v ceně je tatarka, mrkev, okurky, smažené kapary, polévka je za doplatek 80 korun)

Smažená gouda podávaná v podniku Long Story ShortSmažená gouda podávaná v podniku Long Story ShortZdroj: Deník/Magda Vránová

Hostinec Na Hřišti

Adresa: Jižní 30
Druh sýra: gouda
Gramáž: 150 gramů
Příloha: vařený brambor
Cena: 152 korun (v ceně je domácí tatarka a zelný salátek, polévka k polednímu menu je za doplatek 15 korun)

Smažená gouda podávaná v hostinci Na Hřišti ve SlavoníněSmažená gouda podávaná v hostinci Na Hřišti ve SlavoníněZdroj: Deník/Magda Vránová

Restaurace U Anči

Adresa: Na Trati 59
Druh sýra: eidam
Gramáž: 100 gramů
Příloha: vařený brambor
Cena: 130 korun (v ceně je tatarka a zeleninová obloha, polévka k polednímu menu je za doplatek 35 korun)

Smažený sýr podávaný v hospodě U AnčiSmažený sýr podávaný v hospodě U AnčiZdroj: Deník/Magda Vránová

Restaurant Pod Limpou

Adresa: Dolní náměstí 43
Druh sýra: eidam
Gramáž: 125 gramů
Příloha: vařený brambor
Cena: 165 korun (v ceně je domácí tatarka a polévka zeleninový krém s krutony)

Smažený sýr podávaný v restaurantu Pod Limpou na Dolním náměstíSmažený sýr podávaný v restaurantu Pod Limpou na Dolním náměstíZdroj: Deník/Magda Vránová

Pivnice u Tygra

Adresa: Varšavské náměstí 8
Druh sýra: smažené sýrové duo (eidam a hermelín)
Gramáž: 60 gramů eidam a 60 gramů hermelín
Cena: 150 korun (v ceně je také tatarka a hovězí vývar s nudlemi)

Sýrové duo podávané v pivnici U Tygra na Varšavském náměstíSýrové duo podávané v pivnici U Tygra na Varšavském náměstíZdroj: Deník/Magda Vránová

Do našeho výběru jsme zařadili pouze podniky, kde podávají smažený sýr v provozovně. A to na talíři a s přílohou. Proto zde nenajdete smažený sýr v housce z takzvaných hladových oken, stánků a food trucků.