Na každodenní teplý oběd v Česku dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec, jak vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura STEM/MARK. 

Do výběru Deníku se dostala restaurace U Morousů, kde denně v poledne servírují několik jídel s cenou do 110 korun. A nejde o žádné blafy.

Za tuto částku si strávníci mohou dopřát například poctivou klasiku v podobě vrabce s hlávkovým zelím a knedlíkem. V TOP 5 nemohla chybět lidová jídelna Senimo, kde si hosté rádi dopřávají třeba vepřové ledvinky s rýží za 89 korun.

I s polévkou pak zaplatí u pokladny 119 korun. Zaujala i pivnice U Tygra, která myslí na seniory. Za teplý oběd s dovozem „Tygrovi“ zaplatí nejstarší generace Olomoučanů rovnou stovku.

Vila Primavesi v Olomouci a syn současné majitelky Petr Honzík, pravnuk majitele vily z let 1939-1952
Vila Primavesi opět skvostem. Opravy jsme dělali postupně, líčí syn majitelky

Restaurace U Morousů

Podnik v Kateřinské ulici vyšel v TOP 5 nejvýhodněji. Ač se restaurace se zahrádkou nachází v historickém centru Olomouce, postačí zde hostům na chutný teplý oběd i pouhých 108 korun.

Restaurace U Morousů, Kateřinská 13, OlomoucRestaurace U Morousů, Kateřinská 13, OlomoucZdroj: Deník/Daniela TauberováNa konci prázdnin měla provozovna za tuto cenu denně nejméně tři jídla, včetně polévky. Kromě vrabce se zelím a knedlíkem taky námořnické vepřové nudličky (protlak, kapie, fazolky, sýr) s hráškovou rýží nebo řeckou musaku (zapečené brambory s vepřovým masem, rajčaty, lilkem, bešamelem a sýrem).

V ceně menu byly ten den na výběr dvě polévky: česneková s vejcem, bramborem a opečeným chlebem a kuřecí vývar se zeleninou, masem a nudlemi. Za 118 korun pak servíroval podnik dančí guláš s bramboráčky nebo houskovým knedlíkem nebo pečenou krkovici na česneku a černém pivu, červené zelí a domácí bramborový knedlík.

„Ceny se nám daří držet i díky tomu, že jsem provozovatel, který nesedí doma, ale sám vaří a stará se. Jídelníček denně obměňujeme. Skladbu ovlivňuje i akční zboží u dodavatelů, které si hlídáme. Stavíme zásadně na české klasice, žádným novotám nepodléháme,“ usmíval se provozovatel restaurace Otakar Žižka, jenž se v branži pohybuje 35 let. Meníček U Morouse denně prodají přes 150.

Adresa: Kateřinská 13, Olomouc
Příklad menu: Vepřový vrabec, hlávkové zelí, houskový knedlík a česneková polévka - 108 Kč
Čas poledního menu: 10:00 až 13:30 hod. ve všední dny
Otevírací doba restaurace: od 10:00 do 22:00, o víkendu do 23:00 hod.
Dá se platit kartou? Ano

Majitel litovelské pekárny Aleš Hubáček (vlevo) se zachráncem výrobny Jakubem Semlerem. Na snímku hit - zapečený rohlík s párkem, nejvíce se prodává varianta s kečupem a sýrem.
Konec tradiční pekárny v Litovli vyvolal poprask na sítích. Našel se zachránce

Restaurace U Žida

Hospoda U Žida se nachází ve slepé uličce na periferii Olomouce. Hýčká si stálou klientelu a vzhledem k cenové hladině a rychlosti obsluhy je vítanou polední zastávkou řemeslníků a zaměstnanců firem v blízkém okolí. Na konci prázdnin měla v jídelníčku hned pět jídel za 128 korun, včetně polévky.

Hospoda U Žida, Sudova 21, Olomouc-Nový Svět.Hospoda U Žida, Sudova 21, Olomouc-Nový Svět.Zdroj: Deník/Daniela TauberováZa tuto cenu si hosté dopřávali pečenou krkovici s kapustou a vařeným bramborem nebo hovězí guláš s knedlíkem. Podnik aktuálně renovuje vnitřní prostory, které budou zprovozněny s příchodem chladného počasí, kdy už nebude hostům příjemné obědvat na útulné zahrádce ve dvoře.

„Na oběd k nám rádi zajdou chlapi ze stavby, obyvatelé nedalekých paneláků, ale i podnikatelé, kteří mají cestu na Nový Svět. Jsme však spíše taková rodinná hospoda, která si opečovává stálou klientelu,“ přiblížila podnik provozovatelka Hana Alka.

U Žida denně prodají na 140 meníček. Hosté oceňují vedle ceny pestrou nabídku jídel a rychlost obsluhy.

„Lidé se u nás nají levně a rychle. Kvalita jídla a služeb je samozřejmostí,“ usmívala se paní Alka s tím, že hostům ráda dopřává sladkou tečku v podobě rakvičky se šlehačkou nebo domácího tiramisu.

Adresa: Sudova 21, Olomouc-Nový Svět
Příklad menu: Pečená krkovice, kapusta, vařený brambor se zeleninovou polévkou - 128 Kč
Čas poledního menu: 11:00 až 14:30 hod. ve všední dny
Otevírací doba restaurace: přes léto od 11:00 do 15:00, následuje provoz letní zahrádky na místním hřišti. Přes zimu od 11:00 do 22:00 hod. O víkendech podnik nevaří.
Dá se platit kartou? Ano

Vizualizace budoucí podoby pasáže spojující rušnou třídu Svobody a Horní náměstí v Olomouci
Pasáž v centru Olomouce čeká proměna. Bude z ní moderní gastrozóna

Restaurace Na Pile

Hospoda Na Pile se nachází na frekventované křižovatce na Pavlovičkách a v době oběda má plno. V permanenci je i její flotila vozidel rozvážející polední a víkendová meníčka nebo pizzu.

Restaurace Na Pile, Pavlovická 31, Olomouc-Pavlovičky.Restaurace Na Pile, Pavlovická 31, Olomouc-Pavlovičky.Zdroj: Deník/Daniela Tauberová„Meníčka měníme denně, samozřejmě nesmějí chybět stálice v podobě například smaženého řízku,“ popisoval provozovatel podniku Pavel Jelč.

Koncem prázdnin měl podnik v obědové nabídce šest jídel za 132 korun, včetně polévky. Kromě halušek se zelím si hosté mohli za tuto cenu dopřát taky olomoucký vepřový steak (anglická, tvarůžek, feferonka), steakové nebo vařené brambory s tatarkou.

„Uvidíme, zda se nám podaří tyto ceny udržet. Spíše budeme nuceni začátkem podzimu zdražit o pět až deset procent,“ naznačil vývoj Jelč.

Adresa: Pavlovická 30, Olomouc-Pavlovičky
Příklad menu: Olomoucký vepřový steak (anglická, tvarůžek, feferonka), steakové brambory s tatarskou omáčkou a bramborovou polévkou - 132 Kč
Čas poledního menu: 11:00 až 14:00 hod. ve všední dny
Otevírací doba restaurace: 11:00 až 22:00 hod.
Dá se platit kartou? Ano

Problémová ubytovna v Riegrově ulici, 28.8.2023
Problémová ubytovna v Riegrovce zavírá. Většina obyvatel už má nové bydlení

Jídelna Senimo

Lidová jídelna Senimo se nachází v přízemí stejnojmenného obchodního domu - unikátní stavby někdejších městských jatek z devatenáctého století. Průmyslová stavba patří Zemědělskému družstvu Senice na Hané.

Jídelna Senimo, Pasteurova 10, Olomouc.Jídelna Senimo, Pasteurova 10, Olomouc.Zdroj: Deník/Daniela TauberováGastro provozovna má otevřeno již od 8:00 hod., kdy se zákazníci mohou posilnit například svačinovou polévkou.

Přes poledne pak mohou vybírat z nabídky zhruba dvou desítek jídel, jejichž cena začíná na 89 korunách. Populární jsou například vepřové ledvinky na cibulce s rýží nebo chalupářský guláš s chlebem. S polévkou přijde takový oběd na 119 korun. Denně jídelna prodá přes 200 jídel.

„Chybět nemůže hovězí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, ta už je za 137 korun, ani vyhlášený Senimo guláš za 129 korun. V pátek jsou hosté zvyklí na dukátové buchtičky nebo kynuté knedlíky. Oblíbené jsou alpské knedlíky s mákem nebo krémem,“ lákala vedoucí populární jídelny v Pasteurově ulici Miroslava Dohnalová.

Adresa: Pasteurova 10, Olomouc
Příklad menu: vepřové ledvinky na cibulce s rýží, čočková polévka se zelím (300ml) - 119 Kč
Čas poledního menu: 8:00 až 14:45 hod. ve všední dny
Dá se platit kartou? Ano

V centru Olomouce otevřel Asado grill -  jedinečná restaurace s otevřeným ohněm.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie. U náměstí otevřel nový podnik s ohněm

Pivnice U Tygra

Hospoda U Tygra na konci prázdnin nabízela denně pět jídel v ceně 140 korun, včetně polévky. Za 100 korun pak vozí podnik obědy olomouckým seniorům. Do podzimu chce cenu udržet.

Pivnice U Tygra, Varšavské náměstí 8, Olomouc.Pivnice U Tygra, Varšavské náměstí 8, Olomouc.Zdroj: Deník/Daniela Tauberová„Jídelníček obměňujeme denně. Denně u nás stálý hosté najdou jinou dobrotu. Nejvíce frčí řízky, o tom snad nikdo nemůže pochybovat. Sladké jídlo tak netáhne, ale jednou za čtrnáct dní myslíme i na milovníky sladkého, kterým nachystáme šulany s mákem nebo kynuté knedlíky,“ usmíval se provozovatel restaurace David Macek.

K polednímu menu U Tygra byl v horkém srpnu jako osvěžující bonus nanuk dle výběru za 20 korun a ve stálé nabídce je „meníčkové“ čepované limo za 15 korun (0,3l). Podnik je už 10 let známý zvýhodněným stravováním pro seniory, kterým každý pracovní den vozí obědy až domů.

„Naši senioři mají výběr ze dvou jídel včetně polévky za 100 korun,“ upřesnil Macek.

Adresa: Varšavské náměstí 8, Olomouc
Příklad menu: Pečená krkovice na červeném víně a vařené brambory, fazolová polévka - 140 Kč
Čas poledního menu: 11:00 až 14:00 hod. ve všední dny
Otevírací doba restaurace: 11:00 až 14:00 a 17:00 až 22:00 hod.
Dá se platit kartou? Nelze. Pouze hotově nebo QR kód