Konají se zde totiž Dny evropského dědictví (DED).

Olomoučané i turisté  se tak dostanou i do objektů, které bývají veřejnosti uzavřené.

Kromě zpřístupnění památek se lidé mohou již ve čtvrtek těšit na Festival světla a v pátek na operu Carmen pod širým nebem.

Horní náměstí také od čtvrtka obsadí Olomoucké knižní trhy, v pátek se přidají farmářské a v sobotu se zde bude obchodovat na trhu bleším.

Letošního zahájení Dnů evropského dědictví se ujme Festival světla, kterým vyvrcholí srpnové noční svícení na budovu radnice za doprovodu hudby.

Start oslav DED se uskuteční ve čtvrtek od 18 hodin na Horním náměstí v rámci takzvané Noci světel.

„Její součástí bude koncert kapely Eddie Stoilow, dále se dočkáme vizuálních zážitků v podobě laser show, ohňové show Pyroterra, UV show Firelovers, netradičních světelných instalací," vyjmenoval Hynek Bartík ze společnosti Philips, která pořádá Festival světla. Speciálními efekty se rozzáří dokonce i Sloup Nejsvětější Trojice.

Otevřou se forty, zahrady i hotely

V pátek večer čeká na Olomoučany velkolepý kulturní zážitek z produkce Moravského divadla Olomouc. Po loňském uvedení Prodané nevěsty pod širým nebem se nyní diváci mohou těšit na francouzskou operu Carmen, a to opět přímo na Horním náměstí.

„Vybrali jsme další působivou a diváky oblíbenou operu z aktuálního repertoáru divadla," uvedl Josef Podstata, ředitel Moravského divadla Olomouc, které je také na seznamu památek, kam mohou zájemci o víkendu zavítat. Představení začne ve 20 hodin.

V oba víkendové dny budou mít turisté co dělat. Navštívit mohou zhruba čtyřicet nejrůznějších objektů.

„Nejen návštěvníci města, ale i sami Olomoučané vítají možnost podívat se do míst, která jsou jim jinak běžně skrytá," uvedl Jan Holpuch, náměstek olomouckého primátora s tím, že vzhledem k tomu, že letošní ročník DED nese podtitul Mladí památkám, figurují na seznamu i moderní stavby.

Například bude možné zajít na Andrův stadion, do nové budovy přírodovědecké fakulty, či do dvou nejnovějších olomouckých hotelů Ibis a NH.

„Podařilo se nám zajistit, že v sobotu vždy v celou hodinu, bude možné navštívit s průvodcem moderní budovu krajského soudu ve Studentské ulici," přidal Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury.

K objektům, kam se jen tak někdo nedostane, patří například také fort na Tabulovém vrchu v areálu fakultní nemocnice, či pevnost ve Chválkovicích, která patří Armádě ČR.

Otevřené budou také kostely a další sakrální stavby, budova Českého rozlasu Olomouc, knihovny, muzea, Parkánové zahrady a Umělecké centrum univerzity Palackého a mnoho dalších.

Trhy: knižní, bleší i farmářský

Ani letos se DED neobejdou bez tradičních trhů v centru města. Kromě farmářských produktů se bude u radnice od čtvrtka do soboty obchodovat s knižními tituly v rámci druhého ročníku Olomouckých knižních trhů.

„Součástí budou i autogramiády, autorská čtení a besedy. Účast nám přislíbily například autorka poezie Sylva LAuerová, Iveta Fabešová, která kromě autogramiády předvede i cukrářskou show, a objeví se i odbornice na Feng Shuei Iva Matyášová," nastínil program Vít Macháček, pořadatel.

V sobotu se na Horní náměstí přidá čtvrtý díl Olomouckého blešího trhu, který doplní i prodej antikvariátních knih a burza učebnic.

Nebude chybět ani kulturní program, o který se postará například harmonikář Alois Horváth, Circus LeVitare, kapely Trio Romano, či voiceband Jelení loje.

Celý program DED a současně sezonu promenádních koncertů zakončí v neděli v 16 hodin poslední promenádní koncert v altánku ve Smetanových sadech. Hrát bude soubor ZUŠ Žerotín.

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací a společenskou akcí, která se v České republice postupně stala významnou aktivitou pro domácí i zahraniční cestovní ruch. Česká republika se do oslav Dnů evropského dědictví zapojuje již od roku 1991.

Program DED 2012 v Olomouci

8. – 9. září

Dny otevřených památek - tradiční zpřístupnění olomouckých památek a institucí

Seznam otevvřených památek a institucí

6. – 8. září Horní náměstí

Festival světla 2012 Olomouc - nasvícení radnice, památek a domů, světelný programming na radnici

www.festivalsvetla2012.cz

čtvrtek 6. září | 19:00 Horní náměstí

Noc světel - světelné instalace, koncert Eddie Stoilow, Barmanská show & laser show, Firelovers – ohňová show, Pyroterra – light show, Rozsviťme je! – Rozsvícení olomoucké památky UNESCO a mnoho dalšího

pátek 7. září | 20:00 Horní náměstí

Carmen – open air opera - nejslavnější francouzská opera Georgese Bizeta v podání Moravského divadla Olomouc

pátek 7. září | 21:00, 22:00, 23:00 Horní náměstí_radnice

Noční prohlídky radnice - netradiční atmosféra noční prohlídky radnice, výstup na věž s výhledem na noční Olomouc

6. – 8. září | 9:00 – 18:00 Horní náměstí

Olomoucké knižní trhy - 2. ročník knižního festivalu, autorská čtení a besedy, autogramiády, prodej antikvariátních knih a burza učebnic, deskové hry, šachové simultánky

sobota 8. září

13:00 Iveta Fabešová – cukrářská show a beseda

15:00 Sylva Lauerová – autorské čtení poezie

17:00 Iva Matyášová: Feng-Shui a cesta k úspěchu a harmonii – přednáška a beseda

www.kniznitrhy.cz

pátek 7. září | 8:00 – 14:00 Horní náměstí

Hanácký farmářský trh - na téma „Ze starých časů"

www.olomouckytrh.cz

sobota 8. září | 9:00 – 19:00 Horní náměstí

Vintage.Market­.Olomouc No. 4 - originální bleší trh spojený s knižním bazarem, workshopy, harmonikář Alois Horvath,

16:00 Circus LeVitare | vystoupení nového cirkusu

18:00 Vrbovskí víťazi | pracovně-hudební duo

19:30 Trio Romano | ethno-gypsy-swing-balkan live band

21:00 Jelení loje | ženský voiceband

www.vintageolomouc.cz

neděle 9. září | 16:00 Smetanovy sady

Promenádní koncert ZUŠ Žerotín - ukončení sezóny promenádních koncertů