Fakulty aktuálně navštěvuje bezmála 22 tisíc studentů.

„Přihlášku na Univerzitu Palackého letos podalo 28 091 uchazečů, přijato bylo 13 534 lidí,“ sdělila mluvčí UP Gabriela Sýkorová Dvorníková. Ke studiu se do začátku zimního semestru zapsalo dalších 7 833 jedinců.

Září bývá ve znamení pořizování či potvrzování studentských průkazů a nákupu zlevněných jízdenek. První polovina měsíce patří žákům základních a středních škol, druhá vysokoškolákům. Aby Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) předešel komplikacím, prodloužil vzdělávající se mládeži status studenta do 30. září. „Na jeho ověření mají čas až do konce měsíce, čímž eliminujeme dlouhé fronty na prodejnách,“ informovala mluvčí DPMO Martina Krčová.

Stavba Envelopa Office Center na rohu Wittgensteinovy ulice a třídy Kosmonautů v Olomouci
U Šantovky roste komplex Envelopa Office Center. Takto teď vypadá stavba

Na studentech jsme závislí

Mladí lidé však k cestování po městě nevyužívají jen hromadnou dopravu. Někteří vlastní auta, jiní dají přednost procházce nebo stále populárnější službě sdílených kol. Mnohým nedělá problém připlatit si za odvoz taxíkem. Například řidiči Student taxi Olomouc tento týden neví, kam dřív.

„V letním období je město poloprázdné, ale od pondělí je o naše služby zase obrovský zájem,“ potvrdil za společnost Jan Lang.

Studentům přizpůsobil ceník, rovněž navázal spolupráci se soukromým dopravcem. Kdo přijede žlutým vlakem či autobusem a prokáže se platnou jízdenkou, má ten den u Student taxi Olomouc 15% slevu.

„Většinou se naši zákazníci přemisťují z města na koleje nebo z jednoho baru do druhého. Na studentech jsme hodně závislí, proto jim také nabízíme možnost přivýdělku. Brigádně u nás mohou dělat dispečera nebo řidiče,“ uvedl Lang.

Předseda olomouckého univerzitního hokejového týmu Dominik Pudelka předal rektorovi UP Jaroslavu Millerovi jeden ze zbrusu nových dresů.
Hokejisté Univerzity Palackého mění název, logo i soutěž

Fronty před špagetárnou

Provozovatelé restaurací, hospod či barů si mnou ruce. Třeba pro pivnici Doga blízko studentských kolejí a vedle bývalého U-klubu bylo léto tragické, co se návštěvnosti týče.

„Náplavka je ve výstavbě a celý prostor podél vody je uzavřen jak cyklistům, tak pěším,“ povzdechl si jednatel Jan Kindl.

V září podnik díky studentům toužícím po uvolnění a zábavě opět ožil. Kindl nyní doporučuje zájemcům zajistit si rezervaci předem. „Nabízíme denní slevy na alkohol, pravidelný kvíz i koncerty. Připravujeme příjemnou akci ve spolupráci s pivovarem,“ prozradil.

Nejen žízeň, ale i hlad vyžene studenty ze svých ubikací do víru metropole. Svědčí o tom zástupy lidí nejen před Špagetárnou na třídě 1. máje. V době oběda fronta měří desítky metrů. Druhou Špagetárnu najdou studenti přímo v budově přírodovědecké fakulty.

„Těstoviny s různými druhy omáček u mladých lidí frčí. V nabídce jsou i lasagne, polévky, dezerty nebo nápoje,“ řekl zástupce podniku Dan Vavrečka. Ekologicky smýšlející jedinci ocení i možnost pětikorunové slevy za vlastní krabičku na jídlo s sebou.

U-klub Olomouc v květnu 2019
U-klub zůstává zavřený. Chybí provozovatel i projekt

Městská knihovna pro středoškoláky

Po letních prázdninách se pravidelně zvyšuje také počet registrací v Knihovně města Olomouce (KMO). Spíše než vysokoškoláci, kteří využívají univerzitní knihovny, do nich však míří středoškoláci. Zejména maturitní ročníky už začátkem září shánějí doporučenou i povinnou četbu.

„Studenti univerzit naše pobočky využívají až tehdy, když potřebné publikace neseženou v knihovně své fakulty. Co se týče beletrie, tu si půjčují převážně studentky z Olomouce. Ostatní vysokoškoláci se zaměřují buď jen na učebnice, nebo si knihy na takové to počteníčko po večerech vozí ze svých měst,“ všimla si ředitelka městské knihovny Lenka Prucková.

Jestli něco ve studentských knihovnách chybí, je to dle jejích slov dětská literatura. Z Univerzity Palackého se proto v KMO registrují hlavně studenti pedagogické fakulty.

„Hodně využívají právě dětského oddělení. Každý rok pro ně máme připravenou exkurzi. Knihy potřebné pro studium i praxi si začínají půjčovat na přelomu září a října,“ dodala Prucková a zmínila zajímavou nabídku pro nové uživatele Knihovny města Olomouce.

Kdo v úterý 1. října zavítá do ústřední budovy na náměstí Republiky nebo do jedné z poboček na území města, má možnost registrovat se a využívat služeb knihovny až do konce letošního roku zcela zdarma.

„Loni se nabídka ujala, takže ji opakujeme. Čtenáři si naše služby vyzkouší zadarmo, a pokud by někdo nebyl spokojený, může se následně odhlásit.“

Kočičí útulek v prostorách zverimexu v Dolní Novosadské v Olomouci
Kočičí útulek v Olomouci se musí vystěhovat. Nemá kam

Velký nával na kolejích

Správa kolejí a menz (SKM) letos v letních měsících zaznamenala enormní zájem o ubytování na kolejích. Začátkem zimního semestru nedokázala vyhovět zhruba třem stům žadatelů.

„To je v podstatě jedna celá kolej. Uvolnit pro ně místa může trvat měsíce, a to vůbec není jisté, že se dostane na všechny,“ přiznal ředitel SKM Josef Suchánek.

Studenti tak v létě pátrali v nabídkách privátního bydlení a na sociálních sítích aktivně zveřejňovali žádosti o bydlení. Přestože mnozí upřednostňují levné a samostatné ubytování v co největší blízkosti své fakulty, na poslední chvíli pak dávali zavděk i spolubydlení na periferii města. 

Třílůžkový pokoj na univerzitní koleji Generála Svobody v Olomouci. V pokoji je postel a dvoumístná palanda, její vrchní část však většinou slouží jen jako odkládací prostor nebo místo k přespání návštěv
Na koleje v Olomouci je nebývalý nával, na stovky studentů se letos nedostane