Druhý ročník se uskuteční v sobotu 25. června a účast přislíbilo ještě více muzikantů, než loni. Hrát budou opět za dobrovolný příspěvek.

„Věříme, že lidé hudebníky za tento zážitek ocení a přispějí jim do „klobouku“ tak, jak se to dělo minulý rok,“ říká za pořadatele Štěpán Havran.

„Na této vzájemnosti je v podstatě akce založena. Za výkony a zážitkem, který se lidem v ten večer dostane, stojí mnoho let tvrdé dřiny jednotlivých umělců. My všichni je za to můžeme v tento večer ocenit a odměnit. Věříme, v naši hanáckou štědrost“ dodává s úsměvem.

Štěpán Havran, hlavní organizátor akce s názvem Olomouc (o)žije
"Uliční" festival nadchl Olomouc. Bude mít pokračování, prozradil organizátor

Festival odstartuje v 17:00, kdy na „balkónu“ kapucínského kostela vystoupí olomoučtí Jumping Drums se svou bubenickou show.

Od 18:00 se rozehrají místa před hospodami, bary a kavárnami v centru města.

„Tak, aby se jednotliví interpreti navzájem nerušili. Velká část proto bude hrát akusticky,“ doplňuje Štěpán Havran.

Chystá se druhý ročník největšího hudebního festivalu v Ulicích, co kdy Olomouc zažila.Chystá se druhý ročník největšího hudebního festivalu v Ulicích, co kdy Olomouc zažila.Zdroj: Štěpán Havran

Účast na 2. ročníku festivalu Olomouc (o)žije aneb Největšího hudebního festivalu v ulicích, co kdy Olomouc zažila přislíbilo na 70 hudebních těles.

„Znít bude populární hudba, folklór, blues, rock, folk, vokální tělesa, harfa, kytary, smyčcové nástroje, saxofony, akordeón, trumpety, zkrátka každý si přijde na své,“ vyjmenovává.

Chybět nebude ani Triangl Band, který loni roztančil Horní náměstí.

„Lidé se mohou těšit na přerovské violoncellové uskupení Arrhythmia, do Olomouce zavítá také KJ SAX, která se svým saxofonem vystupuje nejčastěji na jihu Evropy, zazpívá i známá buskerka Terez Wrau, lidé uslyší Lukáše Mareček, Martina Šafaříka, Saliha Hadžiabdiće, zahraje Trocha Klidu, Vulcanica Orchestra, ZUŠ Iši Krejčího, rytmy do centra dostane SAMBAL nebo přerovští D.U.BMusic a mnoho dalších.

Žánrově to bude opravdu pestré, včetně tanečních vystoupení na ulici, každý si přijde na své,“ zve na unikátní akci Štěpán Havran.

Fotograf Jan Saudek vystavuje ve Vlastivědném muzeu
Saudek vystavuje v Olomouci kultovní fotografie

Zahrát v ulicích může každý

Zpívat a tančit se bude na Horním a Dolním náměstí, Náměstí Hrdinů, náměstí Republiky, Žerotínově náměstí, v Riegerově, Ostružnické, Ztracené ulici a na dalších místech v celém centru.I letos se bude možné spontánně zapojit prostřednictvím tzv. HAPPY POINTS, na kterých si zájemci budou moci vyzpívat pivo, zmrzlinu a další dobroty.

„Udělalo by nám radost, kdyby organizovaná část festivalu byla motivací pro všechny, kteří hrají na nějaký nástroj a jen tak pro radost by v ten večer pomohli rozeznít olomoucké ulice, spontánně si našli své místo a přidali se. Společně se tak tady v Olomouci na jeden večer přeneseme na temperamentní jih“, dodává.

Za loňský ročník festivalu, který se konal krátce po jarní vlně koronaviru a do Olomouce vrátil radost, získají pořadatelé Cenu města za počin roku.

„Beru to jako cenu pro všechny zúčastněné hudebníky, podniky a partnery, kteří s festivalem pomohli. Bez nich by se festival nekonal Odezva na první ročník byla obrovská. Věřím, že se nám na loňský ročník podaří úspěšně navázat,“ dodal za pořadatele Štěpán Havran.