„Je to bezvadné, že to takhle zrenovovali. Je to fajn místo, vyloženě pro malé děti, které si mohou ve stínu a u vody chvilku pohrát. To, jak je to opravené se mi líbí, dřív bylo rozárium v neutěšeném stavu," konstatovala mladá maminka Kateřina Kučerová.

Taky Michaela Bohanesová je s novou podobou zeleného koutu provoněného růžemi spokojená.

„Z Přerova jsem dovezla i babičku, aby se sem mohla podívat. Je to velká změna a myslím si, že je to opravdu oáza města Olomouce. Je tady klid, žádná auta, pro děti je to tady pěkné. Na své si přijdou i milovníci růží," dodala žena.

Olomoucké rozarium v novém

Olomoucké rozárium v novém. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Při otevření zazpívala Yvetta Simonová

Zelený prostor se návštěvníkům otevřel už v dubnu, s novou turistickou sezonou, v pátek je ale přivítal při oficiálním zahájení.

Nechyběly regionální dobroty, hudební vystoupení, a to včetně známých tváří. Příchozím zazpívali také Josef Zíma a Yvetta Simonová.

Rekonstrukce druhé největší růžové zahrady v České republice trvala osm měsíců.

„Z třídy 17.listopadu se udělal nový vstup, spravili jsme cestní sítě, kompletní výměnou prošly veškeré technologie i zázemí pro provoz. Doplnili jsme mobiliář o jakási motýlí křídla, která nabízí alespoň částečné zastínění. Je to moderní městský park," řekl Jiří Uhlíř, ředitel Výstaviště Olomouc, které se o rozárium stará.

Olomoucké rozarium v novém

Olomoucké rozárium v novém. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Přibude občerstvení i wi-fi

Doplnil, že do budoucna plánují doplnit další lavičky, veřejné osvětlení nebo návštěvnické centrum, kde budou toalety i malé občerstvení. Chybět by nemělo ani wi-fi připojení.

„Rozárium je kouzelné místo a jsem rád, že jsme se opět zařadili mezi kvalitní rozária, dokonce bych řekl, že jsme jedním z nejmodernějších," doplnil Jiří Uhlíř.

Celkově město do areálu investovalo téměř 33 milionů korun, zhruba 24 milionů pak pokryla evropská dotace. Vstupné do rozária je zdarma, otevřeno je od dubna do října vždy od 9.30 do 18 hodin, mimo pondělí.