V zastupitelstvu krajského města posílilo SPD, ve volebním paktu s Trikolorou získalo celkem 11,4 procenta hlasů. Minulé volby to bylo necelých 6 procent.

Jako úspěch hodnotí volby i člen stávající vlády v Olomouci, hnutí spOLečně, které k dosavadním třem přidalo jeden zastupitelský mandát.

STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti utržili bezmála šest procent. 

Nový subjekt Olomoučané skončil před branami zastupitelstva se ziskem 3,9 procenta hlasů.

Galerie nových olomouckých zastupitelů, 2022
NOVÍ ZASTUPITELÉ v Olomouci. Podívejte se, koho jste si zvolili

ANO začne jednat se SPOLU

Vítězné ANO, které má 16 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, chce oficiálně zahájit povolební jednání v neděli v 9 hodin.

„Začneme v pořadí podle toho, kolik získaly jednotlivé strany a koalice mandátů,“ sdělil v sobotu večer lídr a stávající primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

První schůzka tedy proběhne s koalicí SPOLU. Následovat budou další schůzky.

„Chci se potkat se všemi představiteli nových zastupitelských klubů. Čeká nás čtyřletá spolupráce a ať už později proběhne rozložení sil na koalici a opozici jakkoli, chci se s představiteli nových zastupitelských klubů nejdříve sejít a slyšet jejich názory. Především na to, jak se připravit na složité období, které nás čeká,“ poznamenal Žbánek.

Koalice SPOLU disponující deseti zastupiteli, se již spojila se všemi stranami.

„A se všemi se chceme v neděli sejít,“ sdělila večer jednička SPOLU a současná náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Třetí na pásce jsou v Olomouci hnutí ProOlomouc s Piráty. Dostali 15,5 procent hlasů a osm mandátů v zastupitelstvu. Lídr Tomáš Pejpek poblahopřál vítězi a sdělil, že s hnutím ANO proběhne jednání v neděli odpoledne.

Výsledek voleb do olomouckého zastupitelstva

Výsledky komunálních voleb 2022 v OlomouciVýsledky komunálních voleb 2022 v OlomouciZdroj: Deník

Pokus o dohodu bez vítěze

Povolební vyjednávání o koalici bez hnutí ANO již iniciovalo uskupení STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti.

„Jsme velmi rádi, že budeme mít další období vliv na to, jakým způsobem se bude Olomouc ubírat. Přáli bychom si, aby se ubírala pro demokratickou cestou,“ reagovala na zisk bezmála šesti procent hlasů jednička kandidátky Andrea Hanáčková.

„Není nám jedno, že by tak masivní roli by mělo hrát populistické hnutí ANO,“ dodala Hanáčková.

Rozhovory se podle Hanáčkové povedou na bázi pro demokratických stran. Uskupení usiluje o sestavení koalice, která by kopírovala vládní půdorys.

„A která by pomáhala i z krajského města posílit stav, ve kterém se už v České republice a ve městě Olomouci obejdeme bez lidí napojených na Andreje Babiše, který je v této chvíli souzen za podvody a je napojen na garnituru, se kterou už nechceme dále spolupracovat,“ zdůraznila Hanáčková.

Lídr ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek ale moc prostoru pro koalici bez ANO a SPD nevidí.

„S informacemi, které máme v tuto chvíli k dispozici, se k takové variantě nekloním, protože je složená z příliš dlouhé řady stran a měla by velmi malou většinu v zastupitelstvu,“ reagoval.

Hnutí spOLečně, které je součástí nynější vlády v Olomouci, a v těchto volbách posílilo, v neděli půjde jednat s ANO.

„Už jsme dostali pozvánku od vítěze voleb. Budeme se těšit na jednání a budeme hledat možnost spolupráce,“ dodal lídr kandidátky a současný ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Milan Brázdil (ANO) - vlevo - a Lumír Kantor (KDU-ČSL). Postupující do 2. kola boje o Senát za Olomoucko (obvod 61)
První kolo o Senát vyhrál Brázdil (ANO). Do duelu s ním jde Kantor (KDU-ČSL)