Do loňského roku strážníci v ulicích zprovoznili celkem 16 kamer, které dvacet čtyři hodin denně sleduje šest stálých zaměstnankyň.

„V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají k natočenému materiálu přístup jen autorizované osoby. Záznam se pak uchovává po dobu jednoho měsíce, po uplynutí této doby se všechen materiál maže,“ vysvětlila mluvčí olomouckých strážníků Lenka Prošková.

Technologie sledovacích zařízení v otevřených prostorách, jako jsou ulice nebo náměstí, využívají možnosti optického přibližování a nočního režimu.

„Kamery je možné také natáčet do požadovaného směru, pověřený pracovník pak může sledovat detailní záběry podle aktuální potřeby,“ doplnila Prošková.

Síť osmi bezpečnostních kamer provozuje také vlakové nádraží v Olomouci, ty jsou umístěny v podchodu směrem do Hodolan a sledují také východy na nástupiště. Monitory kamer pak sledují výpravčí, ti ale mají také svou práci.

Zatím poslední šestnáctou kameru strážníci na konci loňského roku instalovali na budově policejního ředitelství na Žižkově náměstí. V tomto roce se navíc počítá s instalací další kamery poblíž Vědecké knihovny na třídě Svobody.

„Monitorováno díky tomu bude i náměstí Hrdinů a křižovatka s Havlíčkovou ulicí, kde je více finančních ústavů, a tím pádem větší riziko trestné činnosti,“ informovala Prošková.

Náklady na sedmnáctou kameru jsou zhruba 600 tisíc korun, z toho větší část finančně zajišťuje ministerstvo vnitra, 100 tisíc pak zaplatí město.

Kde všude jsou v Olomouci kamery:

* Horní nám. - pošta
* Horní nám. - kavárna Mahler
* Národní dům
* Dolní nám. - Masné krámy
* restaurace Drápal
* ulice Aksamitova - tržnice
* náměstí Hrdinů
* náměstí Republiky - muzeum
* budova hlavního nádraží ČD
* ul. Komenského - hotel Palác
* ul. Šmeralova - VŠ koleje
* ulice Kosmonautů - firma Frommer a Jaromiš
* Horní náměstí - Káva, čaj
* budova SK Sigma
* obchodní středisko ASO
* Žižkovo náměstí - budova OŘ PČR, Olo