Po necelých dvou měsících od zveřejnění ho na internetovém serveru YouTube vidělo téměř devět tisíc lidí.

Působivé video Olomouc in Motion, tedy Olomouc v pohybu, divákovi ukáže Horní a Dolní náměstí ve dne i v noci, představí město z horních pater vysokých staveb, proveze ho po nábřeží Moravy nebo tramvají přes centrum. Nechybí ani bazilika na Svatém Kopečku nebo Hradisko.

Zdroj: Youtube

Technikou časosběru

Jakub Hutyra

Jakub Hutyra

Krátký snímek je ovšem zajímavý hlavně způsobem, jakým vznikl. Jakub Hutyra použil techniku časosběru.

„Nejprve se pořídí fotografie, mezi nimiž je interval například pěti vteřin. Fotky se poté složí do sekvence a přehrají rychlostí čtyřiadvaceti snímků za vteřinu jako normální video," přibližuje mladík. Výsledkem jsou běžící mraky nebo rychle se točící ručičky věžních hodin.

Student chemie na Univerzitě Palackého fotografoval ze stativu. U záběrů, které jsou ve výsledku v pohybu, postupoval tak, že udělal jeden snímek, posunul se o několik desítek centimetrů, vyfotil další a tak pořád dokola.

„Nejnáročnější scéna byla, kdy jsem se posunoval kolem Sloupu Nejsvětější Trojice. I podle hodin na radnici je vidět, že to zabralo půl hodiny. Nejdéle však trval záběr soumraku při pohledu na katedrálu svatého Václava a Klášterní Hradisko, bylo to celkem dvě a půl hodiny," vybavuje si nejtěžší momenty.

Středem pozornosti

Olomouc in Motion

Za tu dobu se samozřejmě nevyhl pozornosti. Pravidelně v centru odpovídal kolemjdoucím, o co se snaží, absolvoval i několik delších rozhovorů s podnapilými návštěvníky barů.

Pokud by se všechny scény na videu sečetly, zabraly by kolem osmi a půl hodin. Záběrů však pořídil mnohem víc a vybral jen ty nejlepší. Po focení následovala práce s počítačem, která byla časově nejnáročněšjí. Jako hudební doprovod připojil skladbu americké houslistky Lindsey Stirling, kterou mu pomohl upravit kamarád DJ Jan Vrága.

Olomouc člověk musí milovat

Proč si pro netradiční video vybral zrovna Olomouc?

Studuje tu už pět let a zkrátka mu přirostla k srdci.

„Tak krásné město si člověk prostě musí zamilovat. Chtěl jsem tedy vytvořit něco, kde ukážu pulzující život Olomouce a to na nehybné fotografii nejde. Obyčejné video zase nezachytí tak dlouhý časový úsek. Proto tento kompromis obou disciplín," vysvětluje autor.

Jak říká, chtěl vytvořit „propagační video", dostat do něj většinu památek a působivých míst města, která by měl návštěvník vidět.

„Z ohlasů jsem si až posléze uvědomil, že jsem opomněl krásné parky," zmiňuje, co mohl vylepšit.

Přesto se mu sešlo mnoho pozitivních až nadšených reakcí. Ostatně počet shlédnutí mluví za sebe.

V případě, že by něco podobně náročného opět zkoušel, je rozhodnutý zaměřit se na téma přírody. Zatím to však neplánuje. „Nějaké nápady mám v hlavě, ale bude se jednat o krátká videa s lidmi. Jinak do budoucna pokračuji s fotografováním jako předtím," dodává Jakub Hutyra.