To jsou základy, na kterých bude stát první ročník Garden Food Festivalu 2015 v Olomouci.

Hostit jej bude část Smetanových sadů v Olomouci o třetím květnovém víkendu, tedy 16. a 17. května.

Organizátoři olomoucké gastronomické přehlídky se nechali inspirovat populárním a hojně navštěvovaným Prague Food Festivalem.

„Důraz budeme ovšem klást zejména na naši regionálnost. Základní myšlenkou je ukázat bezmála dvě desítky předních restaurací z celého Olomouckého kraje vedle zajímavých a úspěšných konceptů z celého Česka i zahraničí," sdělil za organizátory Pavel Vysloužil.

Z regionálních restaurací se hosté kulinářského pikniku mohou těšit na výtvory týmů například z olomouckých restaurací Lobster a Atmosphere či chystaného podniku Resort Hodolany.

Chybět nebudou ani šéfkuchaři z ostatních částí regionu, například z Jeseníků.

„Náš region by měla zastoupit horská strava a jednou z klasických surovin jsou pak plody jeřábu," řekl ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jan Závěšický.

Vařit bude i Roman Paulus

Vedle výtvorů profesionálních kuchařů se na pultech dřevěných stánků ve Smetanových sadech objeví také produkty od výrobců regionálních potravin a farmáři.

Organizátoři slibují návštěvníkům exkluzivní kulinářské zážitky a zajímavé informace o gastronomii.

„Půjde i o ukázky moderních trendů v gastronomii, jakými jsou například hmyzí či molekulární kuchyně, vaření s lanýži nebo show s chilli papričkami," přidal za pořadatelský tým Pavel Vysloužil.

Tváří festivalu je šéfkuchař a moderátor pořadů o vaření Zdeněk Pohleich a miss Eliška Bučková.

Další kuchařskou elitou a známou tváří, která zde představí svůj um, bude Roman Paulus, šéfkuchař pražského Alcronu.

Degustační porce za 3 grešle

Vstupné na kulinářský piknik bude v předprodeji stát 99 korun, na místě pak 139 korun.

Za nabízená jídla a nápoje se v areálu festivalu bude platit grešlí, která bude jediným oficiálním platidlem.

„Budou se měnit ve čtyřech pokladnách. Jedna grešle bude za pětadvacet korun. Například třetinka piva či jiného nápoje přijde na jednu grešli, polévka na jednu až dvě grešle," naznačil cenový rozptyl Pavel Vysloužil.

Návštěvníci se nemusejí bát, že by jim při vícero chodech prasklo břicho.

Servírovat se totiž budou pouze degustační porce o hmotnosti od zhruba třiceti po padesát gramů, jejich cena bude od tří grešlí.

Areál bude v sobotu otevřený od 10 do 17 hodin, v neděli pak od 10 do 17 hodin.