Zhotovení portrétů si objednal u známého fotografa Jadrana Šetlíka, který si za jeden v případě dosud žijících představitelů města účtuje včetně daně bezmála sto tisíc korun, což vzbudilo na veřejnosti velký rozruch.

Celá galerie má být hotova do června příštího roku, kdy si jejím zpřístupněním veřejnosti radnice připomene stoleté výročí vzniku Československa a českého převzetí městské správy.

Projekt inicioval současný primátor Antonín Staněk (ČSSD).

„Avizoval jsem jej už při uložení urny s popelem prvního polistopadového primátora Olomouce Milana Hořínka. Jsem přesvědčen, že město s tak bohatou historii jako je Olomouc, si ji prostě připomínat musí," vysvětlil šéf olomoucké radnice. 

Ilustrační foto
Centrum Olomouce provoní Svatomartinské trhy, otevírá i kluziště
Ilustrační foto
Kam o víkendu? Do olomouckého podzemí, karneval, jarmark či divadélka

Novotný: Jsem rozladěn

Jako první ze šestice žijících porevolučních hlav městské samosprávy absolvovali focení u Jadrana Šetlíka exprimátoři Martinové Novotný a Major, oba zástupci ODS.

„Jsem dosti rozladěn tím, co se kolem toho děje,“ uvedl Martin Novotný.

„Nijak jsem se na tomto projektu nepodílel, pouze jsem byl vyzván k tomu, abych se přišel na radnici vyfotit v obleku. A teď jsme kvůli tomu s kolegou Majorem vláčeni po sociálních sítích. Proto jsem požádal primátora Staňka, aby k celé věci zaujal stanovisko a podal vysvětlení. Každopádně je zásadní rozdíl, jestli mají až 80 procent z celé částky zaplatit sponzoři, jak nám bylo někdy před půlrokem řečeno, nebo ne,“ konstatoval muž, který stál v čele olomoucké radnice v letech 2006 až 2014.

Prezidentský vrtulník na fotbalovém hřišti v Jeseníku
Prezident odletěl na Hrad ze hřiště

Jeho nástupce Martin Major, jenž strávil ve funkci primátora necelý rok a aktuálně je prvním náměstkem současného primátora Antonína Staňka, si netroufá odhadnout, nakolik je cena 80 tisíc plus DPH za jeden fotoportrét adekvátní.

„Na trhu umělecké fotografie se nepohybuji a ani nevím, za kolik fotí jiní umělci. Každopádně pan Šetlík je známý umělec a s projektem vzniku galerie jsme byli seznámeni už dříve. Podle mě to může být zajímavé doplnění radniční expozice. Důležité pro mě je, že vše nebude hrazeno z městského rozpočtu, ale že podstatná část půjde ze sponzorských darů,“ řekl Major.

Galerie dvaadvaceti olomouckých starostů a primátorů za zhruba jeden milion korun má doplnit a uzavřít stálou radniční expozici tvořenou zatím historií města, budovy radnice a orloje.

Vizualizace nového mostu na Komenského
Přestavba mostu v Komenského: dva roky objížděk

"Je možné, že náklady budou nižší"

Cena za pořízení portrétů u nežijících představitelů města má být podle současného primátora Staňka nižší.

„Činí dvacet tisíc korun bez daně z přidané hodnoty. Je potřeba říct, že umělecké fotoportréty jsou svou podobou blízké těm malovaným, které by vyšly mnohem dráž. Navíc se jedná o signovaná díla, která budou majetkem města a jejich hodnota může postupně dále růst," sdělil primátor.

„Vydané částky proto považujeme za přiměřené, navíc jsme oslovili partnery, které možnost spojení jejich firem s touto galerií zaujalo, takže je opravdu možné, že náklady budou nakonec nižší,“ předpokládá Antonín Staněk s tím, že cena sto tisíc korun za jeden portrét se týká pouze šesti žijících prvních mužů radnice z polistopadové éry včetně něj.

Olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD)
Primátor a čerstvý poslanec Staněk: Dva platy? Vidím prostor pro charitu