Linka 111 má za sebou první ostrý provoz s variantou kloubového autobusu.

„Dlouho panovala obava, že to není možné, ale podařilo se a minulý víkend tam jel první takový spoj. Povedlo se nám to v předstihu, původně jsme předpokládali, že to bude až o prázdninách," řekl náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Na statistiku je brzy, nicméně cestující už „kloubák" naplnili.

„Co jsem viděl, autobusy byly plné. Do budoucna je nutné doprovodit jejich provoz kampaní, reklamou. Rodina může přijet bez zdržování se parkováním, dát si třeba pivo a neřešit auto. Plus bude třeba rozpracovat cenovou politiku," zmínil předseda komise Svatého Kopečka František Prášil.

Značka zakáže vjezd, když je plno

Právě zvýšení kapacity autobusů se sousedy navrhoval. „Harmoniky" jezdí o víkendu jednou za hodinu. Do budoucna je možné, že se frekvence zdvojnásobí.

Podle Františka Prášila využívá městskou hromadnou dopravu na Svatý Kopeček jen 15 procent lidí, 80 procent jezdí auty. Polovina je jich z Olomouce.

Motivovat je ke změně má například zvýhodnění MHD pro návštěvníky zoo nebo sleva na vstupenku k jízdence.

Nejprve se chce ale vedení města soustředit na takzvaný inteligentní systém parkovišť.

Mělo by jít o monitorování volných parkovacích míst u zoologické zahrady, v Radíkovské ulici, u Fojtství, v ulici U Ovčačky a u restaurace U Macků.

„Informační systém je o tom, že když se naplní parkoviště u zoo, auta už by do Darwinovy ulice vedoucí k zoo neměla vůbec vjet. Měla by tam být proměnlivá značka, která ukáže zákaz pro všechny turisty," představil plán Aleš Jakubec.

Navržená cena: 50 Kč/den

Studie, kterou si nechal magistrát zpracovat, uvádí v městské části zhruba 380 oficiálních parkovacích míst.

„Počítáme, že by všechna místa byla zpoplatněna. Zatím navržená cena za parkovné je 50 korun na den. Otázka je, jestli by se mělo platit stejně po celém Kopečku nebo zda nedat vyšší cenu blíže zoo,," nastínil Aleš Jakubec.

Pro rezidenty počítá studie s parkovacími kartami.

Na investici žádá Olomouc dotaci z ministerstva dopravy.

„Pokud všechno proběhne pozitivně, mohli bychom systém zavést už v příštím roce. První proměnlivá značka začne fungovat během několika dnů. Ale to je jen dočasné, než by se zavedl celý proces," sdělil náměstek, že značku bude ovládat přes SMS zprávy obsluha parkoviště u zoo.

Značka se má na Kopečku objevit v pondělí.

Velké parkoviště pod kopcem

Počet stání pro auta by mohlo v příštích letech rozšířit odstavné parkoviště.

Zatím je s 286 místy navrženo vpravo před kruhovým objezdem při vjezdu do Samotišek ležících pod Svatým Kopečkem.

„Prostor ale není definitivní. Nejde totiž o pozemek města, budeme proto hledat například u Droždína či v kterékoli blízké lokalitě. Od parkoviště by jezdila kyvadlová doprava," dodal náměstek.

Pro obyvatele Svatého Kopečka jsou navrhované úpravy vítanou změnou. Do velké míry i proto, že už se nemluví o stavbě parkovacího domu u zoo s příjezdovou cestou přes les.

„Oproti tomu, co se plánovalo v předchozích letech, je to veliký posun. Prvky studie jsou reálné a jde teď hlavně o to, aby se co nejdříve dostaly do praxe," podotkl František Prášil.