Plánuje totiž sesbírat tradiční či zapomenuté recepty hanáckých specialit. Zapojit se může kdokoli. Když v soutěži uspěje, může se jeho pokrm dostat na jídelní lístky známých olomouckých restaurací.

Soutěž vyhlásili radní na festivalu Gastro.ol, který o uplynulém víkendu doplnil program Svátků města. Cílem je objevit téměř zapomenuté návody pro přípravu pokrmů, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané.

„Hledáme původní recepty tradované z generace na generaci, sváteční jídla prababiček nebo olomoucké regionální speciality, které se řadí k rodinnému stříbru,“ popsala Daniela Horňáková,vedoucí odboru vnějších vztahů a informací magistrátu města.

Do soutěže se může zapojit každý, kdo zná specialitu s příchutí místní tradice a chce se o ni podělit. Nutnou podmínkou je také fotografie jídla. Odborné porotě má napomoci při výběru kulinářského klenotu Hané.

„Účastníci soutěže mohou své příspěvky zasílat až do konce září emailem nebo poštou. Mohou je ale také přinést osobně do Informačního centra v podloubí radnice,“ uvedla Horňáková.

Recepty budou hodnoceny ve dvou kategoriích, slané a sladké pokrmy. Porota zaslané návody na přípravu hanáckých dobrot posoudí a vybere vítězné. Ty pak lidé ochutnají na podzimní etapě Flory Olomouc. Výstava se bude letos konat od 13. do 16. října.

„Bude zde také slavnostní vyhlášení nejlepších receptů. Vítěze čekají lákavé ceny a jejich pokrmy budou zařazeny do nabídky místních restaurací,“ doplnila Horňáková.

Soutěž Domácí Gastro.ol:

Recepty zasílejte na e-mailovou adresu recepty@olomouc.eu nebo poštou na adresu: statutární město Olomouc, Horní náměstí, odbor vnějších vztahů a informací.

Můžete je také osobně donést do Informačního centra v podloubí radnice na Horním náměstí

Obálku označte názvem soutěže Domácí Gastro.ol

Kromě receptu musíte přiložit i fotografii pokrmu

Recepty musíte zaslat do 30. září

Zdroj: MmOl

Dobroty využije město ke své propagaci

Kromě místa na jídelním lístku se kulinářské speciality dostanou také na seznam atraktivit města. Olomouc je totiž využije ke své propagaci a prezentaci jako metropole plné gastronomických zážitků.

„Olomouc se může bezpochyby pyšnit celou řadou unikátních památek, výjimečnou historií a pestrým kulturním životem. Jako centrum úrodné Hané je však přirozeně spojena také s dobrým jídlem a pitím, s bohatou nabídkou v oblasti tradiční gastronomie. Toho chceme využít," podotkl náměstek primátora Jan Holpuch.

Vyhlášení amatérské soutěže Domácí Gastro.ol předcházelo zápolení profesionálů. Ve stáncích na Horním náměstí v Olomouci se o uplynulém víkendu pokoušely soutěžící restaurace svými originálními menu oslovit nejen návštěvníky festivalu a Svátků města, ale také odbornou porotu.

V té zasedli zástupci vedení města, společnosti Makro a Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.