Radní totiž na svém posledním jednání souhlasili s novým pojmenováním náměstí podle Michaela Englera, stavitele varhan chrámu sv. Mořice, a mostu podle Václava Rendera, autora Sloupu Nejsvětější Trojice 

„Chceme splatit historický dluh, který naše město mělo a má. V 18. století u nás působily dvě významné osobnosti, které se podstatným způsobem zapsaly do tváře města a ani po jedné z nich se v Olomouci doposud nic nejmenuje," sdělil náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

Prostor mezi Chrámem sv. Mořice a budovou Galerie Moritz tak ponese název po staviteli slavných mořických varhan Michaelu Englerovi.

Most na Masarykově třídě, který dostane novou podobu při výstavbě protipovodňové ochrany města, se má jmenovat po tvůrci Sloupu Nejsvětější Trojice olomouckém kameníkovi Václavu Renderovi.

Odkaz k památce UNESCO

„Michael Engler podle všeho v Olomouci nikdy žádnou uličku neměl, Václav Render ve dvacátém století v několika etapách ano. V jistých údobích se po něm jmenovalo Kollárovo náměstí, nicméně v tuto chvíli ani jeden z nich takovou čest nemá," pokračoval Jan Holpuch.

Poznamenal, že tradice pojmenovávat mosty v Olomouci doposud není.

„Po dohodě s architektem, který podobu mostu na Masarykově třídě teď finišuje, jsme se rozhodli most po Václavu Renderovi pojmenovat už teď. Architektovi to dává možnost, aby do finální podoby zakomponoval některé prvky a detaily, které budou odkazovat k památce zapsané na seznam Světového dědictví UNESCO," doplnil Jan Holpuch.

Pojmenování náměstí a mostu musí na svém jednání 15. září 2014 schválit zastupitelé města.

Michael Engler | *1688 +1760
VarhanyVarhaní mistr z Wroclavi, v roce 1736 přijíždí do Olomouce na pozvání probošta Františka Řehoře Gianniniho, aby v letech 1737–1745 postavil varhany v kostele sv. Mořice.

Technické i řemeslné zpracování varhan bylo kvalitní a jedinečné, byly největší v Čechách i na Moravě a řadily se k největším v Evropě.

Byly také velmi nákladné, tehdy se je nepodařilo splatit, což jejich autora finančně zničilo.

Sloup Nejsvětější Trojice v OlomouciVáclav Render | *1669 +3.8.1733Císařský privilegovaný architekt a městský kameník, nejstarší cechmistr v Olomouci, je autorem oltáře sv. Pavlíny v kostele sv. Mořice, Mariánského sloupu na Dolním náměstí, podstavce pro sochu sv. Floriána před kostelem sv. Michala, architektonického řešení barokních kašen (Trionů, Caesara, Merkura, Jupitera).

Především však stál u zrodu a budování Sloupu Nejsvětější Trojice, který stavěl, financoval a po své smrti na jeho dostavbu odkázal také veškerý majetek.

zdroj: Dějiny Olomouce, svazek 1, rok vydání 2009 

Englerovo náměstí

Jedná se o část bývalého Mořického náměstí, které v roce 1961 formálně úředně zaniklo a v současné době neexistuje.

Část bočních partií je dnes součástí ulic Opletalovy a 8. května.

V samotném prostoru, který nově radní navrhují pojmenovat, se nenacházejí žádné dotčené nemovitosti.

Podmínkou záměru je pojmenovat prostor tak, aby nedošlo k žádnému ovlivnění dosavadně platných adres. 

Renderův most

Most na Masarykově třídě je součástí II.B etapy protipovodňových opatření a je nyní projekčně připravován architektonickou kanceláří DRNH.

Pojmenování mostu v této fázi umožňuje začlenit do jeho finální podoby prvky, které odkazují na Sloup Nejsvětější Trojice unikátní dominantu Horního náměstí a současně největší barokní sousoší ve střední Evropě.