Prostory Muzea umění v Olomouci se ve čtvrtek odpoledne proměnily v diskuzní fórum. Každý, kdo měl zájem, si mohl od 16 hodin přijít popovídat se zaměstnanci muzea a zjistit aktuální dění okolo plánovaného projektu Středoevropského fóra, sporu s ministrem kultury Antonínem Staňkem z ČSSD nebo o napětí v celé kulturní sféře.

„Rádi bychom se s lidmi bavili o muzeu, naší práci a také o současné situaci obecně,“ vysvětlil důvod neformálního setkání mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Vedení muzea chtělo, aby podporu olomoucké instituci mohli vyjádřit i příznivci olomoucké instituce z řad veřejnosti a připojili se tak k desítkám osobností, které se za muzeum postavily.

Zleva Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)
Staněk zůstane ministrem, má podporu šéfa ČSSD Hamáčka

A tak zatímco v oknech spodního patra budovy visí fotky a citace emeritního rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, režiséra a herce Miroslava Krobota, herečky Báry Hrzánové či bývalého předsedy české vlády Petra Pitharta, na zdi vedle muzea přibývají vzkazy od řadových občanů.

Stačí si půjčit fixu a připsat svůj názor. Tak jako například autor s iniciály T. H.

„Vážím si práce obou ředitelů MUO Pavla Zatloukala a Michala Soukupa. Čím přispěl ministr Staněk k prestiži Muzea umění Olomouc a Národní galerie Praha?“ poukázal na nedávné odvolání ředitelů obou institucí, Jiřího Fajta a Michala Soukupa. Kroky, které činí bývalý olomoucký primátor Antonín Staněk, kritizuje i další z mnoha příspěvků.

„Braňme kulturu před nekulturou! Odstupte, pane Staňku, a vraťte se k té práci, které snad rozumíte!“ přidala svůj názor dvojice MH+ZK.

Ke zhruba sedmdesáti představitelům české kultury, kteří minulý pátek zveřejnili otevřený dopis s výzvou odvolání ministra, se do konce dubna připojily další osoby. Protest proti postupu Ministerstva kultury ČR podepsalo přes 5100 lidí, a jména stále přibývají.

Barvám neutečeš. Bežecký závod ve Smetanových sadech v Olomouci
Kam o víkendu? Na barevný běh, vláčky i Veselkotrh

Vznikne poradní sbor osobností?

Přestože ministr Staněk se v současné době nachází na plánované pracovní cestě v USA, na petici již zareagoval.

„Bohužel, jak trestní oznámení, tak rozhodnutí o odvolání ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc jsou založena na důkazech o přisvojování si veřejných peněz, na prokazatelné nehospodárnosti či hrozící škodě způsobené záměrnou nečinností obou ředitelů, to vše na základě právního rozboru výsledků veřejnosprávních kontrol,“ obhajoval svůj postoj.

Jakmile se vrátí do Česka, pravděpodobně bude muset svoje jednání vysvětlit i před stranickými kolegy. ČSSD na příští týden naplánovalo grémium, které by se podle mluvčí sociálních demokratů Barbory Kalátové mělo uskutečnit 9. května.

„Těžko říct, zdali členové budou chtít od pana Staňka další vysvětlení. To už totiž podal během zasedání poslaneckého klubu, a třeba předsedovi Janu Hamáčkovi to vysvětlení stačí. Předseda bude spíše požadovat navržení konkrétních členů poradního týmu pro připravované výběrové řízení na pozici ředitele Národní galerie Praha i Muzea umění Olomouc, aby se celá situace pohnula dál,“ prozradila.

Staněk totiž avizoval, že plánuje vytvořit poradní sbor osobností, se kterým bude konzultovat a koordinovat jednotlivé kroky výběrového řízení. Tým by měl reprezentovat obecně respektované osobnosti z odborné a kulturní scény.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)
Ministr Staněk by měl ČSSD vysvětlit odvolání ředitelů
Bývalý ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal
Zatloukal: Ministr nás chce jen pošpinit a zničit. Má to olomoucké kořeny

Trestní oznámení

Ministr kultury před Velikonocemi odvolal z funkce ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zároveň na ně podal trestní oznámení.

Na Fajta dvě, třetí namířil proti Soukupovi i bývalému řediteli muzea Pavlovi Zatloukalovi. To se týká přípravy projektu Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), konkrétně nákupu předražených pozemků, na nichž má budova v Denisově ulici vzniknout.

Oba bývalí ředitelé vinu odmítají.

Vedení Muzea umění už v březnu vyzvalo Staňka k rezignaci, a to na základě rozhodnutí o vypsání architektonické soutěže na podobu budovy SEFO.

Do sporu se tehdy vložil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a v roli mediátora se pokusil situaci uklidnit. Přestože Antonín Staněk v březnu tvrdil, že žádné personální změny v muzeu neplánuje, o pár týdnů později ředitele Soukupa odvolal a pověřil dočasným vedením instituce jeho zástupce Ondřeje Zatloukala. 

Ministr kultury Antonín Staněk u modelu SEFO od architekta Šépky
Umělci proti Staňkovi. Petice žádá jeho odvolání, osobnosti podpořily muzeum