"Když se mluví o německé menšině u nás, většina z nás si představí Sudety, oblast českého pohraničí. Málokdo si uvědomí, že oblast německého osídlení končila ze severu až na Konicku a v Oderských vrších a kromě toho existovaly ještě německé jazykové ostrovy jako byla třeba Olomouc," vysvětluje Martin Hájek.

"Když jsem před lety zkoumal téma vysídlení Němců z Olomouce, překvapilo mě, jak málo je probádané. Německá minulost města jako by se vytratila z regionální paměti. Za tu dobu se situace změnila a vzniklo mnoho dalších prací, které se dané tematice věnují,“ dodává.

Květen 1945. Sovětští vojáci pochodují po Horním náměstí v Olomouci u poničené radnice. Orloj poškodily události války, byl přebudován v letech 1947-1955.
Osvobození Olomouce: bomby v centru, zničený orloj i tábory pro Němce

Kniha se věnuje poválečnému ´zúčtování´ s německou menšinou v Olomouci a okolí po skončení druhé světové války a jejím vysídlení do Německa.

Čtenáři se zde mohou dozvědět, jak vypadaly česko-německé vztahy v Olomouci před odsunem, a přečíst si, jak to vypadalo v internačnímu táboře v Nových Hodolanech.

Původní vydání vyšlo v roce 2013, nová verze prošla důkladnou revizí.

"Kniha byla původně vypracována jako diplomová práce na Katedře historie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod vedením historika Martina Markela. Původní vydání z roku 2013 bylo rozebráno, a tak jsem vyslyšel poptávku po novém vydání. Kniha prošla před vydáním důkladnou revizí. V současnosti se připravuje i německý překlad," poznamenal autor několika dalších titulů zabývajících se regionální historií.

Náměstí ve Městě Libavá (Stadt Liebau)
Němci se chtějí vrátit domů na Libavou, jako popel. Jaký byl jejich odsun?

Martin Hájek vystudoval historii na Masarykově univerzitě v Brně. Doktorské studium obecných dějin absolvoval na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Zabývá se především německou menšinou v Olomouci a česko-německým vztahům v době první Československé republiky.

Je autorem knih Odsun Němců z Olomouce (2013), Vrahovice v moderní době. Dějiny obce v letech 1885–1973 (2019) a Olomoučtí Němci 1918–1938. V současnosti působí jako středoškolský pedagog.