Nové zázemí pro odstavování, výpravu, ale i servis a kontrolu tramvají podle DPMO ulehčí přetížené vozovně v Koželužské ulici v centru města.

Dominantou celého areálu je pozemní objekt, který vytvoří hala se zázemím pro údržbu. „V hale o celkové délce sto pět metrů budou umístěny celkem tři koleje, na kterých půjde odstavit až devět tramvajových souprav,“ informoval DPMO

Investiční skupina DRFG postaví v blízkosti vlakového nádraží v Olomouci vícefunkční areál, který bude zahrnovat zhruba 450 bytů, květen 2022.
U olomouckého nádraží vyroste komplex se stovkami bytů

V objektu bude prováděn denní úklid vozů, kontrolní a servisní činnost. Pro údržbu bude každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím dle potřeb a dále budou u každé koleje umístěny lávky umožňující pracovníkům přístup k technologii na střeše vozů.

V novém areálu vznikne také objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče a technologická místnost se zabezpečovacím zařízením.

Křižovatka u Billy má být zprovozněna koncem května 2022
Na nové křižovatce u Billy finišují, už brzy otevře

Napojení na stávající tramvajovou trať bude podle projektu provedeno vložením dvou výhybek vedle smyčky Fibichova.

Kompletně hotovo by mělo být v březnu 2023. Celková cena investice je 279 milionů korun. S financováním pomůžou evropské dotace, konkrétně Operační fond Doprava, a to v celkové výši 85 procent.