Zhruba tři měsíce pracoval olomoucký sochař Jiří Finger na hliněném modelu sochy zápasníka Gustava Frištenského, v měřítku jedna ku jedné. Na začátku byla práce na portrétu zápasníka.

 „Máme k dispozici rozsáhlou sbírku dobových fotografií, něco bylo zveřejněno, něco je v soukromých sbírkách. Jednu chvíli jsem ho modeloval jako staršího, jednu chvíli jsem se propracovával k jeho mladší podobě. Nakonec jsme se shodli, že chceme věk okolo dvaceti pěti až třiceti let," poznamenal umělec s tím, že celkovou výšku i s podstavcem odhaduje na tři metry osmdesát centimetrů.

V hliněné podobě byla socha k vidění naposledy, model teď schovala sádrová forma.

„Model schová sádrová forma, ze které hlínu vybereme a pak do ní nalijeme sádru. Na konci procesu formování a odlévání zůstane sádrový Gustav Frištenský, kterého převezeme do slévárny, k odlití z bronzu," vysvětlil postup sochař.

Doplnil, že všechny modely Frištenského by později měly být k vidění v expozici litovelského muzea.

„Jsem velmi vděčný, že se to povedlo, že jsem dostal tuhle příležitost, je to nádherná zkušenost. Člověk se může podílet na tvorbě veřejného prostoru smysluplným způsobem a také je to velká výzva. Když se dnes podíváte kolem sebe, kolik realistických soch v bronzu vzniká, tak já tady už pomalu prezentuji zapomenuté řemeslo," doplnil sochař.

Bronzová socha by měla zdobit prostor před litovelskou sokolovnou, na jejíž stavbu zápasník sám finančně přispěl.

„Přeji si, aby to bylo co nejdříve, zvolili jsme termín v polovině září. Šli jsme do reálné sochy, ne do moderního ztvárnění. A co to pro mě znamená? Gustav sochařům stával modelem, sám se ale za svého života ztvárnění nedočkal. Myslím si, že to je zadostiučinění. Je to jedna z nejvýznamnějších osobností našeho města a trvalá památka by měla být na něj uchovaná," uvedla už před časem zápasníkova praneteř a ředitelka Městského muzea v Litovli Zdeňka Frištenská.

Celý projekt přijde na milion dvě stě tisíc, přispělo město Litovel, Olomoucký kraj, ale i další sponzoři.