Tradiční pietní vzpomínka na vypálení obce nacisty se konala v sobotu u památníku v Javoříčku, části obce Luká na Olomoucku, kde v květnu 1945 zavraždili 38 mužů.

Zazněly čestné salvy, konal se pochod z Konice do Javoříčka a návštěvníci si mohli prohlédnout expozici věnované javoříčským událostem.

Památku uctili také v Zákřově, místní části Tršic na Olomoucku, která byla rovněž za druhé světové války vypálena.

Čestné salvy elitní jednotky

V Javoříčku zahájili vzpomínku v 10 hodin, zněly čestné salvy v podání elitní jednotky pražské posádky a zahrála vojenská hudba.

„Pro turisty jsme společně s dobrovolnými hasiči připravili tradiční pochod Konice – Javoříčko, který vycházel v 7 hodin od konické sokolovny," řekl předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček.

V javoříčské škole návštěvníci mohli také nahlédnout do expozice věnované zdejším událostem.

U památníku v Zákřově začala oficiální ceremonie ve 14 hodin, taktéž v podání čestné armádní jednotky, a vystoupily děti z tršické školy.

Zákřov nabízí také naučnou stezku věnovanou místní tragédii i osudu olomouckých Židů.

„Jejím vybudováním se nám společně s obcí a dalšími nadšenci podařilo propojit místa v okolí Tršic spojená právě s pohnutými událostmi 2. světové války," dodal Filip Žáček.

Filip Žáček, předseda neziskové organizace Iniciativa pro podporu vypálených obcí
Filip Žáček: Nechceme, aby se na události z roku 1945 zapomínalo

19 mužů upálili zaživa

Javoříčko nacisté vypálili v době, kdy už se válka v Evropě chýlila ke konci. Příslušníci SS vpadli do obce 5. května 1945 z nedalekého hradu Bouzov, zapálili domy a zavraždili 38 mužů. Nejmladšímu bylo 15 a nejstaršímu 76 let.

Tragédie v Zákřově se odehrála 18. dubna 1945. Příslušníci gestapa z Velkého Újezda a prapor Vlasovců vesnici obklíčili pod záminkou, že je střediskem partizánů a obyvatelstvo je podporuje.

Ve večerních hodinách začali zapalovat domy a 23 mužů zatkli a odvedli do Velkého Újezda k výslechu.

Část z nich gestapo propustilo, ale 19 mužů odvezli dne 20. dubna 1945 do lesa k samotě Kyjanice a zavřeli je do dřevěné boudy, kterou polili benzínem a zapálili.