V první fázi postaví společnost PVN vedle parkoviště Baumaxu prodejnu. Tento záměr nyní prochází stavebním řízením na olomouckém stavebním úřadě.

„Nebude to tak jako v klasickém hypermarketu řada obchodů uvnitř budovy s molem uprostřed, ale naopak, objekt s obchody, do nichž budou samostatné vchody z venku budovy,“ vysvětlil architekt Jiří Hečka.

„Nemá to být ošklivá plechová stavba, bude to přízemní prosklenná budova,“ doplnil architekt.

Firma Baumax, jejíž dceřinou společností PVN je, dostala prostor k vyjádření, ale nevyužila jej. Podle dostupných informací by ve family centru měly být například prodejny se značkovým textilem či s domácími zvířaty.

#nahled|https://g.denik.cz/43/c9/velkomoravska_baumax_0129_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/c9/velkomoravska_baumax_0129.jpg|V pravém dolním rohu areál Baumaxu. Nalevo od něj by mělo vyrůst nové obchodní centrum, dále mezi Velkomoravskou ulicí a řekou Moravou se uvažuje o stavbě nové čtvrti s byty a kancelářemi.#

Po obchodech přijdou byty a kanceláře

Druhou fází bude zastavění celého dalšího území až k řece Moravě, tedy rozsáhlého prostoru, který je dnes ukryt za dlouhým plechovým plotem a patří zčásti Vojenskému opravárenskému podniku Šternberk a zčásti Ministerstvu obrany ČR.

„Tento pozemek evidujeme jako nepotřebný majetek a zrovna probíhá výběrové řízení na jeho odkup,“ potvrdil Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany. Do konce května se mohou hlásit zájemci o pozemek, na začátku června tedy už bude jasnější, kdo jej koupí a co zde vybuduje.

Pokud by uspěl plán architektonické kanceláře Atelieru A Brno, která už projektuje family centrum, vyrostly by na místě, kde dnes stojí vyřazené tanky, nejprve administrativní budovy a za nimi řada rodinných domků.

Blíže k rušné silnici na Velkomoravské ulici by stály administrativní objekty, bydlelo by se až za nimi v klidnější části.

„Kolem areálu chceme vést promenádu a cyklostezku,“ doplnil Jiří Hečka.

„Obecně se počítá s tím, že se tato plocha zastaví, konkrétní návrh jsme u nás ale ještě neměli,“ reagoval Radek Dosoudil, vedoucí odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu.

Dodal, že bydlení by mělo být orientováno k ulici u Rybářských stavů a spojení s okolním světem by řešil například most přes železniční trať. Obyvatelé čtvrti by tak nebyli v přímém kontaktu s nejrušnější silnicí v Olomouci.

Michal Folta

Co si záměru zastavět nevyužívaný prostor mezi Baumaxem a řekou Moravou obchody a byty myslíte vy?
Svůj názor můžete připojit v diskusi pod článkem.