Tvrdí, že nemají dost peněz na nákup automatů ani vhodné prostory pro skladování prázdných lahví.

Ministerstvo životního prostředí dokončí návrh novely zákona o odpadech v polovině roku.

„Základem je systém, který funguje ve Skandinávii. Plastové lahve a nápojové plechovky tam označují elektronicky čitelným kódem, třídí je speciální automaty. Lahve je však možné v obchodech sbírat i ručně,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

V České republice se nyní vytřídí a recykluje asi polovina plastových obalů.

„Například ve Švédsku se díky zálohám znovu využije až třiadevadesát procent plastových lahví. Další výhodou je, že zálohované plasty jsou čisté, nashromážděná surovina je kvalitnější,“ dodal Kašpar.

Obchodníci se však k tomuto návrhu staví skepticky. Tvrdí například, že automaty, které by lahve zároveň i drtily, jsou nehygienické.

„Zbytky nápojů by zůstávaly na dně drtiče, lákaly hmyz a byly zdrojem plísní a bakterií. V Německu se po zavedení stejného systému situace v recyklaci plastů nezlepšila,“ sdělil mluvčí společnosti Ahold, která provozuje síť prodejen Albert a Hypernova, Libor Kytýr.

Rozpaky z novinky mají také majitelé malých prodejen. Obávají se, že si nebudou moci automaty dovolit

O tom, že zavedení vratných lahví poškodí také obce, jsou přesvědčeni i někteří pracovníci odborů životního prostředí. Například Olomouc v minulosti do systému třídění odpadů vložila značné investice.

„V třídění jsme díky tomu velmi úspěšní, za surovinu získáváme finanční prostředky od obalové společnosti. Problémy přibydou také občanům. Nyní stačí lahev sešlápnout a vhodit do kontejneru na plast. Zálohovanou však budeme vracet nepoškozenou. Už vidím řady nadšených lidí, kteří doma shromažďují ´kolkované´ lahve a pak je vozí do obchodu,“ poznamenal ironicky vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Co si o zavedení vratných PET lahví myslíte vy? Svůj hlas můžete vyjádřit v anketě v pravém sloupci na této straně anebo můžete svůj názor připojit v diskuzi pod článkem.