Hejtman se chystá na jednání s koaličním partnerem, kterým je v Olomouckém kraji KSČM, a zároveň půjde do opozičních zastupitelských klubů s vysvětlením okolností svého trestního stíhání.

V pondělí se sešel s jejich předsedy a ti hejtmanovu nabídku přijali.

Rozbořil čelí trestnímu stíhání pro podezření z podplácení.

„Shodli jsme se, že hlasování napříč celým zastupitelstvem nemá oporu v zákoně a nemá význam s tím, že jsem o důvěru požádal klub ČSSD a KSČM," sdělil hejtman po jednání s předsedy klubů ČSSD, komunistů a opozičních lidovců, TOP 09 a STAN a ODS, kterým vysvětloval obvinění.

Nemohli by jej podpořit z principu

Poukázal na to, že opoziční strany a uskupení v krajském zastupitelstvu by se při hlasování o důvěře dostaly do složité situace.

„Musíme si uvědomit, že pro tuto koalici (ČSSD a KSČM) a mě nehlasovali," připomněl.

Opoziční zastupitelé by jej nemohli podpořit z principu – bez ohledu na to, zda mu v kauze důvěřují, nebo ne.

Ke svolání mimořádného zastupitelstva je zapotřebí podpora minimálně třetiny zastupitelů. O víkendu k tomu vyzvali lidovci a v pondělí TOP 09 a STAN.

„Navrhl jsem účast na jednání klubů a toto bylo akceptováno, včetně TOP 09. Pak se rozhodne," sdělil stíhaný Rozbořil.

Olomoucký lídr komunistů Alexander Černý (vlevo) s hejtmanem Jiří Rozbořilem (ČSSD) a komunistickým náměstkem hejtmana Zdeňkem Švecem (vpravo)

Šéf olomouckých komunistů Alexander Černý (vlevo) s hejtmanem Jiří Rozbořilem (ČSSD) a komunistickým náměstkem hejtmana Zdeňkem Švecem (vpravo) na jednání krajského zastupitelstva. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Opozice: O moc víc od něj nevíme

To potvrdili i šéfové opozičních TOP 09 a ODS.

„Hejtman nás informoval o případu. Jako klub jsme požádali o svolání mimořádného zastupitelstva. Využijeme však nabídky pana hejtmana a pozveme jej na náš klub, a to co nejdříve," sdělil předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN Bořivoj Šarapatka.

Dodal, že o kauze se s ohledem na mlčenlivost, kterou je hejtman vázán, nedozvěděli o moc více, než z médií.

„Vyslechli jsme si pana hejtmana, což jsme žádali, leč na úrovni klubů je to nedostatečné. Proto jsme přijali jeho nabídku a zúčastní se jednání našeho klubu, který bude svolaný do týdne. Na základě tohoto setkání rozhodneme o dalším postupu," uvedla šéfka klubu ODS Markéta Záleská.

Příští pondělí si hejtman půjde pro důvěru za svým koaličním partnerem.

„Plně respektujeme koaliční smlouvu. Na základě toho jsme se rozhodli, že svoláme mimořádné rozšířené společné jednání krajského výboru a krajského zastupitelského klubu a na toto jednání pozveme pana hejtmana a předsedu krajské organizace ČSSD Zemánka a situaci s nimi probereme," uvedl předseda klubu KSČM Miroslav Marek.

„O konkrétních krocích můžeme mluvit až po tomto společném pondělním jednání. Nyní respektujeme naše koaliční partnerství s ČSSD," sdělil.

Rozbořil odolal i šéfovi ČSSD

Hejtman se v tuto chvíli opírá o silnou důvěru spolustraníků v Olomouckém kraji.

Při tajném hlasování krajského vedení ČSSD o jeho setrvání ve funkci v pátek večer hejtmana podpořilo 21 z 29 přítomných členů.

Funkce nesložil ani po jednání s předsedou strany a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Podle toho by měl Rozbořil rezignovat do doby, než se osvětlí, jestli to, co je mu kladeno za vinu spáchal, nebo ne.

Hejtman: Sešel jsem se, ale neuplácel 

Vedle hejtmana, který je jako jediný stíhán na svobodě, byli obviněni náměstek ředitele krajské policie Karel Kadlec, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Případ se týká ovlivňování některých vyšetřovaných případů.

Konkrétně hejtman se měl podle serveru Neovlivní.cz sejít s Kadlecem a nabídnout zprostředkování úplatku za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého areálu v olomoucké čtvrti Lazce.

Hejtman nepopírá, že se s Kadlecem sešel, ale odmítá, že by měl uplácet a poukazuje na to, že jeho role v celém případu, který cílí zejména na bezpečnostní sbory, je nepodstatná.