V čele Právnické fakulty Univerzity Palackého bude Ivo Beneda. Zúčastnil se tajné volby a zvítězil právě o jediný hlas

„Ani zákon, ani vnitřní předpisy nebrání tomu, aby se člen senátu účastnil volby, přestože je kandidátem,“ uvedl předseda Akademického senátu právnické fakulty Jaroslav Sovinský.

Sám vítěz voleb nechtěl komentovat, pro koho hlasoval. „Volba je tajná,“ uvedl pouze Ivo Beneda.

Současný děkan Michal Malacka, který fakultu práv vedl posledních šest let a svůj post opustí koncem letošního října, není průběhem volby nadšen. „Myslím si, že to je velice nešťastná situace. Pokud volba dopadla rozdílem jednoho hlasu, a ten byl nepochybně ze strany kandidáta, tak to pro mě není správná situace,“ uvedl Malacka.

Předseda akademického senátu však ve volbě nevidí problém. „Pokud jde o průběh samotné volby, vše bylo v pořádku, v souladu se zákonem i volebním a jednacím řádem. Podle mého soudu kandidát prokázal své osobní kvality a manažerské schopnosti a na základě toho zvítězil. Návrh na jeho jmenování předáme rektorovi univerzity,“ řekl Sovinský.

S rektorem univerzity Lubomírem Dvořákem se vítěz voleb sejde příští týden. „Budu po něm chtít garance, zda fakulta obstojí v akreditačním řízení, které má před sebou. Zatím je to fakulta, která není standardní univerzitní, protože nemá doktorandské studium,“ uvedl rektor Dvořák. „Příští týden se sejdeme a vše probereme.“ Akademický senát je patnáctičlenný. Ve včerejší tajné volbě se osm členů vyslovilo pro Iva Benedu, sedm bylo proti. Z volby tak odešla poražena Milana Hrušáková, která vyučuje na právnické fakultě v Brně i v Olomouci.