„Důvodem jsou problémy provázející výrobu dopravních značek vymezujících parkovací zónu,“ informoval ve čtvrtek mluvčí uničovského městského úřadu Marek Juráň.

„Po celý říjen tak zůstává parkování na Masarykově náměstí bezplatné,“ uvedl s tím, že nový systém placeného parkování v centru Uničova začne fungovat od pondělí 1. listopadu.

Radní původní pravidla upravovali. Změnila se cena dlouhodobých karet. Čtyři tisíce korun za roční parkování lidé ostře kritizovali a mluvili o petici. Nově přijde na dva tisíce, šestiměsíční na tisíc a tříměsíční na 500 korun. Tyto ceny platí pro první vozidlo. Podnikatelé a obyvatelé centra si mohou pořídit kartu i na druhé auto, ovšem cena bude trojnásobná.

Parkování v centru Uničova. Ilustrační foto
Nový systém parkování v Uničově: astronomickou sumu radnice snížila

Zástupci vedení města se po kritice sešli s občany. „Hodně jsme debatovali a rozhodnutí rady je kompromisem,“ sdělil v polovině září Olomouckému deníku starosta Uničova Radek Vincour.

„Cena se sníží, aby bylo zřejmé, že nejde o nějaké obohacování městské kasy. Navíc jsme usnesením dali najevo, že všechny finance, které budou vybrány na parkovném a parkovacích kartách budou určeny výhradně pro případný nákup dalších parkovacích automatu či službu placení prostřednictvím sms,“ doplnil.

Pravidla pro krátkodobé stání se nezmění. Řidiči budou mít prvních 30 minut zdarma a za každou další půlhodinu zaplatí 10 korun. Takto mohou parkovat v zóně na vyhrazených parkovištích maximálně dvě hodiny.

Návrh nových parkovacích zón v Olomouci. Ilustrační koláž.
Olomouc chystá placené parkování i mimo centrum, stávající zdraží. Tady je návrh

Parkovné se bude platit prostřednictvím dvou automatů na náměstí, do nichž motorista zadá registrační značku auta. „Automat nebude vydávat žádný parkovací lístek, pouze informace přenese do systému městské policie; zájemce si však může nechat vytisknout účtenku,“ připomněl mluvčí radnice Marek Juráň.

Novinkou je možnost získat parkovací kartu pro služební auto, kterou ovšem mají pouze lidé bydlící v zóně s upraveným režimem parkování.