„Tolerovat se dá spousta věcí, ale čeho je moc, toho je příliš. Lidé jsou strašně neukáznění," komentoval František Navrátil z litovelské místní části Březové podobu minulé sezony na pískovně.

Řidiči, kteří byli zvyklí jezdit k vodě přes Březové, mají smůlu. Na popud obyvatel se zde totiž objeví značky se zákazem vjezdu na polní cesty.

Pískovna na Nákle

„Byla tady šestiproudovka. Jezdili přes pole unčovického družstva. Když se strhla bouřka a lidé se sbalili, kolem nás projelo najednou třeba i sedmdesát aut. A rozhodně nedodržovali padesátku. Navíc byl všude binec, odpadky nám házeli i do zahrad. Rok od roku je to horší," popsal zkušenosti František Navrátil, který se spojil se správcem štěrkovny.

Ten nastavil nová pravidla.

„Lidé jsou skutečně neukáznění. Kromě zákazu vjezdu od Březového bude přímo v areálu fungovat i ostraha, která bude dohlížet na bezpečnost ve vodě a pořádek na souši," řekl Jaroslav Vaculík ze společnosti Cemex, které pískovna patří.

Nová pláž Molo n.1 na Nákle

Pláž Molo No.1 na Nákle. Foto: DENÍK/Petra Pášová

Koupání jen mezi Náklem a Lhotou

Dodal, že koupání i rekreace je zde pouze na vlastní nebezpečí a bude možná také pouze v části mezi Náklem a Lhotou.

Koupání na NákleHlavními důvody zavedení nových přísnějších pravidel jsou dvě nešťastné události z loňska utonutí mladíka a srážka dalšího návštěvníka na silnici.

„Veškeré neoprávněné kroky se budou podle dohody řešit s městskou i státní policií," varoval Jaroslav Vaculík.

Ostrahu bude mít na bedrech dlouholetý nájemce části štěrkovny Antonín Mráček.

„Návštěvníci si musejí uvědomit, že po nich přijdou další lidé. Budou tedy po sobě muset uklízet. Ve vodě se bude kontrolovat, aby lidé neplavali za bójky," poznamenal Antonín Mráček, který zde po léta zajišťoval zázemí pro vodní skútry.

Zákaz jako pokuta

S těmi se však letos na Nákle nepočítá. Obec totiž jejich provoz zakázala.

„Pana Mráčka jsme opakovaně upozorňovali, aby zajistil s dalšími provozovateli pořádek. Nestalo se tak. Zákaz je jeden z prostředků, které jsme použili. Je to něco jako pokuta," řekl starosta Nákla Marek Ošťádal.

V deset hodin konec hlasité hudby

Veškeré akce zde budou trvat maximálně do 22. hodiny.

„Hudba tady hrála i do pěti do rána. Okna máme na druhou stranu od pískovny, a přesto jsme to slyšeli. V osm to vypli, v deset hráli znovu a znovu až do rána," podělil se o zážitky František Navrátil.

Nově bude zvýšený dohled i nad parkujícími vozidly. Ty už nebudou stát bez povšimnutí na silnici mezi Náklem a Lhotou nad Moravou. Obnoví se totiž vodorovné značení.

Koupání na Nákle

Koupání na Nákle. Foto: DENÍK/Veronika Kolesárová

Skútry možná zase povolí

Hlídat, aby auta nestála i na polních cestách, budou provozovatelé několika zázemí, která na ploše budou fungovat.

„Je to v jejich zájmu, jednak kvůli pořádku, jednak jim tak uniká zisk z parkovného," uvedl starosta.

Rybářům zůstane k dispozici část těžební lokality mezi Lhotou a kalovými poli.

„Samozřejmě, že parkovat nebudou moct přímo u vody, ale na vyhraněném parkovišti. Dále se budou řídit rybářským řádem," sdělil správce štěrkovny Jaroslav Vaculík.

Pokud se letošní sezona obejde bez problémů, bude podle starosty možné, že v příštím roce povolí jak provoz skútrů, tak třeba i pár nočních akcí.