„Na Neonatologických dnech v roce 2019 v Olomouci jsem představil projekt House of Europe a především jeho podobu pomoci ukrajinské neonatologii. Poté jsme měli příležitost v této zemi přednášet a naopak kolegyně z velkých měst Ukrajiny přijížděly k nám do Olomouce na stáž. Nyní projekt pomoci dostal nové, takřka absurdní rozměry. O to víc jsem rád, že se podařilo zásilku potřebných věcí zrealizovat,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor.

Tato konkrétní podpora perinatologickým centrům byla podle primáře možná díky kontaktu přes České centrum v Kyjevě.

„Zde pracuje náš ‚styčný důstojník‘, paní Kateryna Vandych, přes níž jsme mohli zásilku uskutečnit. Velkou zásluhu na tom mají i naše staniční sestry Věra Šibravová-Dostalíková a Jana Rellová a především vrchní sestra Jana Romanová,“ ocenil pomoc.

Pomoci ukrajinským dětem se rozhodla Základní škola sv. Voršily v Olomouci. Otevřela pro ně samostatnou třídu. Od čtvrtka 10. března do ní dochází osm dětí ve věku osm až deset let. Jejich tři sourozenci ve věku 14 let jsou místěni do 8. třídy. 10. března
VIDEO: V olomoucké škole se už učí ukrajinské děti, vytvořila pro ně malotřídku

Po úspěšném dodání prvního kontigentu plánují provedení akce mnohem větší, s celostátním přesahem. Spolupracovat chtějí se spolkem Nedoklubko, který podporuje rodiče předčasně narozených dětí.

„Nedoklubko se ujme zprostředkovatelské role, náš tým bude pracovat na možnostech převozu materiálu a naše vrchní sestra je v kontaktu s Katerynou, která pro nás kompletuje požadavky tamních perinatologických center,“ popisoval Lumír Kantor.

Podle primáře půjde o zcela ojedinělou akci v historii odborné společnosti a neonatologické sekce České asociace sester.

„A je to vlastně přirozené. My a náš obor jsme dostali obrovskou pomoc ze západu v devadesátých letech a nyní máme možnost pomoci jiným,“ dodal Kantor.

Transfuzní stanice. Ilustrační foto
V Olomouci se hlásí dárci krve pro Ukrajinu. Transfuzka je připravena