Milovníci turistiky z Olomoucka mohou v sobotu vyrazit na vrchol Bradlo, který je často přezdívaný jako Moravský Blaník. Novoroční výstup tam proběhne v době od 9 do 13 hodin už po pětatřicáté a opět jej pořádá Klub českých turistů Uničov. Zájemci mohou přijít buď ve směru od Libiny nebo z Nové Hradečné.

„Účastníci obvykle přijíždějí z okolních vesnic, ale také z Olomoucka a Šumperska a bývají jich vždycky desítky. Turisté, kteří na Bradlo dorazí, také už tradičně přispívají symbolickou dvacetikorunou na akci Novoroční čtyřlístek. Z výtěžku potom financujeme značení turistických tras vhodných pro vozíčkáře,“ popsal za pořadatele Jaroslav Venzara.

Další velmi oblíbenou akcí pro hanácké turisty je Novoroční výstup na Velký Kosíř. Ten v sobotu pořádá TJ Lutín. Trasu si každý může zvolit podle svého uvážení a aktuální kondice. Cílem je vrchol nejvyšší hanácké hory a také rozhledna, která je dominantou Velkého Kosíře už od roku 2013. Turisté tam mohou přijít v době od 8.30 do 15 hodin.

Silvestrovský běh v Olomouci
Silvestr v Olomouci: ohňostroj nebude, láká ovšem běh v parku i Poděbrady

Takto to Hanáckém Mont Blancu vypadalo minule

Na Šumpersku se uskuteční novoročních výšlapů hned několik. Již po šestačtyřicáté mohou lidé vyrazit na rozhlednu Háj nad Šumperkem. Otevřena bude od 9 do 15 hodin.

V Zábřehu se uskuteční novoroční výstup na Račici. Sraz účastníků je o půl druhé odpoledne u lihovaru, s sebou by si neměli zapomenout špekáčky k opečení.

Užít si procházku na čerstvém vzduchu mohou po silvestru i lidé, kteří se vydají na Novoroční výstup na Čekyňský kopec u Přerova. Turisté si zvolí libovolnou trasu s cílem od 10 do 14 hodin u památníku na Žernavé nad přerovskou roklí.

Akce se každý rok účastní rodiny s dětmi, ale i pejskaři a senioři, kteří chtějí po vánočních svátcích protáhnout tělo, nebo si popřát s přáteli do nového roku.

Silvestr v restauraci. Ilustrační foto
Olomoucký Silvestr v hospodě? Letos ano, někde chystají i program