VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nové muzeum Olomouckých tvarůžků otevřelo. Podívejte se dovnitř

Olomoucký kraj - Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích otevřela v tomto týdnu pro veřejnost společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě.

2.7.2014
SDÍLEJ:

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v LošticíchFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Expozice, která má pětkrát větší plochu než dosud, mapuje historii výroby tvarůžků od nejstarších pramenů až po současnost.

Hlavní myšlenkou bylo představit návštěvníkům příběh tvarohu, jenž se mění ve tvarůžky.

Práce na novém muzeu tvarůžků v Lošticích trvala více než dva roky.

Rozsáhlá expozice má přiblížit vývoj výroby sýru od počátku po současnost. Návštěvníci si mohou prohlédnout dochované předměty, určené k výrobě pochoutky.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

ODSTŘEDIVKA. Původně se mléko nechávalo stát několik dní v hrncích a když smetana vystoupala nahoru, opatrně se sbírala. Více smetany dokázala získat odstředivka (na snímku), odstředěné mléko se pak používalo na výrobu tvarohu pro tvarůžkáře.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

RUČNĚ I MLÝNEM. Nejtěžší práce při výrobě tvarůžků spočívala v hnětení tvarohu rukama v trokách nebo bosýma čistýma nohama v nízkých sudech. Práci usnadnily různé mlýny na tvaroh, kam patřil i dřevěný mlýn (na snímku) Leonarda Zelinky z Topolan.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

POMOCNÍCI. Tvarůžky původně vyráběly ženy „pleskačky", které sýry formovaly pleskáním v rukou. Dobrá pleskačka vyrobila za den 50 až 70 kop (6 tisíc kusů tvarůžků). S pomocí dřevěných klapaček (na snímku) se pak dařilo vyrobit 150 kop denně.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

V KUCHYNI. S výrobou tvarůžků v Lošticích začal v roce 1876 Josef Wessels, syn punčochářského mistra z Loštic. Tamní výstava přibližuje životní osudy tohoto rodu, nabízí také pohled do autentické pracovny, kuchyně (na snímku) a dílny.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

OTEVŘENO. Muzeum, které nabízí pohled také na elektřinou poháněné stroje (na snímku), je otevřeno denně od devíti do 17.30. Plné vstupné stojí padesát korun, zlevněné třicet korun a rodina zaplatí devadesát korun. Na prohlídku by si zájemci měli vyhradit hodinu.

Autor: Redakce

2.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Opilý muž napadl před olomouckým nádražím ženu

Srážka s převrácenou cisternou na D35 u Přáslavic
AKTUALIZOVÁNO
14

D35 u Olomouce zavřela havárie, ucpaly se i cesty okolo

Opilý šofér vletěl do ostrůvku a skončil na střeše. Z nemocnice pak utekl

Namol opilý šofér s mladou spolujezdkyní nezvládl řízení a otočil auto na střechu. Posádku auta převezli do nemocnice, z ní ale řidič utekl.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

"Nechtěný" volební skokan Brázdil opět první: Je to obrovská satisfakce

Další volbní triumf slaví olomoucký lékař a poslanec Milan Brázdil. Ačkoliv slavného "skokana" předcházejících voleb tentokrát krajské vedení ANO původně vůbec nepostavilo na kandidátku.

Sigma? Mnohem víc si věří, nepříjemná pro kohokoliv, chválí Kučera

Loni Sigmu vyzval dvakrát coby kouč Znojma, pokaždé odcházel poražen (1:2 a 1:4).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT