„Na letošek máme v rozpočtu jenom peníze na zahájení akce. Předpokládáme, že smlouvu o dílo bychom uzavřeli koncem tohoto roku, s tím, že mohou začít nějaké přípravné práce typu archeologického průzkumu. Přestavbu směřujeme do příštího roku," řekl Ladislav Šnevajs, náměstek olomouckého primátora.

Jak dodal, přestavba by měla být hotová do dvou let.

„I když jde o akci za asi sto milionů a může se objevit něco, co bude potřeba řešit okamžitě, předpokládáme, že turistická sezóna roku 2014 už uvítá lidi z města i návštěvníky," dodal náměstek s tím, že město na žádost firem prodloužilo lhůty pro podávání nabídek do 28. července.

Proměna areálu pod dómem svatého Václava

U dómu přibude infocentrum i veřejá WC

Projekt olomouckého hradu chce v okolí dómu propojit dosud oddělené veřejné prostory cestami pro pěší a nejbližšího okolí „hradu" využít pro cestovní ruch.

„Historické území bude nově zpřístupněno ze severní části od ulice Dobrovského, kde vznikne krátkodobé stání pro autobusy, zastávka MHD a také molo na Mlýnském potoce," popsala plán přestavby Jana Doleželová z mediálního servisu magistrátu.

„V místech minigolfových drah má být dětské hřiště, na které naváže venkovní expozice členěná stříhanými kabinety inspirovanými kartuziánskými celami, protože kartuziáni tu sídlili po vyplenění jejich kláštera v Dolanech. V jednom z kabinetů by měl být umístěn i labyrint," nastínila dále.

Plánované úpravy Václavského návrší

V areálu letního kina město zamýšlí prostor pro konání kulturních akcí, z části opravených hradeb bude vyhlídka. Počítá se i s propojením areálu letního kina a ulice Mlčochovy.

„Na Václavském náměstí dojde ke stavebním úpravám a opravě Domu zvoníků, ve kterém návštěvníci najdou informační centrum a veřejná WC," doplnila Doleželová s tím, že vzniknou nejméně dvě pracovní místa.

Před devětaosmdesát milionů korun chce radnice získat z evropských peněz.

VÍCE:

Z letního kina zmizí minigolf, nahradí ho petanque a hřiště

Historik: Olomoucký hrad snese srovnání s Hradčany