Hasiči do pondělního poledne vyjížděli k více než třem stovkám událostí. Nejvíce jich bylo na Šumpersku a Olomoucku, pernou noc a ráno zažili také na Prostějovsku.

Během pondělka přibývají další.

Hasiči většinou míří k poničeným střechám a k popadaným stromům. Některé z nich zastavily provoz na silnicích i na kolejích. 

Zpoždění i výluky

Na hlavním nádraží v Olomouci noční vichr odnesl kus střechy a shodil ji do kolejiště. Vlaky musely stát, provoz byl brzy obnoven.

Kvůli popadaným stromům ale zůstává neprůjezdná trať mezi Hrubou Vodou a Valšovem. Omezení by mělo trvat celý den, minimálně do 20. hodiny.

Mezi Olomoucí a Valšovem a taky mezi Moravským Berounem a Krnovem přepraví cestující náhradní autobusy.

Vlaky projíždějící přes olomoucké hlavní nádraží od rána nabírají velká zpoždění. EC 116 směrem na Prahu hlásil stominutové manko, RegioJet do Ostravy odjel o hodinu později. Další aktuální zpoždění se pohybují mezi 5 až 180 minutami.

Na olomouckém nádraží navíc dopoledne vykolejil nákladní vagon, což zastavilo vlaky na trati mezi Olomoucí a Velkou Bystřicí a Olomoucí a Bohuňovicemi.

Strom na kolejích zastavil provoz také mezi Olomoucí a Šumperkem, překážku se již podařilo odstranit a vlaky se v daném úseku okolo 10. hodině znovu rozjely.

Železniční dopravu vítr v noci narušil také u Bludova, Bohutína, Dětřichova nad Bystřicí či Vápenné.

Ilustrační foto
Na nádraží v Olomouci vykolejil vagon, přerušil provoz na dvou tratích

Zavřená zoo

Kvůli víkendovému vichru zavřela i zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. V areálu popadaly desítky stromů.

„Mnohé cesty jsou zatarasené spadlými stromy. Návštěvníci by se mohli zranit, proto minimálně dnes bude zavřeno,“ upozornila v pondělí dopoledne Karla Břečková z marketingového oddělení svatokopecké zoologické zahrady.

Následky vichru z 10. na 11. 3. 2019 v olomoucké zoo. Lávka ve výběhu makaků
Spoušť zavřela zoo, stromy popadaly na cesty i výběhy

Kmeny zatarasily silnice

Ve Šternberku po půlnoci spadlo několik stromů na zaparkovaná auta v Uničovské ulici.

Na hlavním nádraží v Olomouci zase vichr odnesl kus střechy a shodil ji do kolejiště.

V Temenické ulici v Šumperku vichr odfoukl plechovou střechu. V olomoucké Hynaisově ulici vítr shodil stromy na zaparkovaná auta.

Kolem půlnoci museli policisté uzavřít cestu z Jeseníku přes Rejvíz na Zlaté Hory. Na silnici popadalo několik kmenů, další hrozily pádem.

Kvůli popadaným stromům police zavřela také cestu mezi Novým Malínem a Mladoňovem na Šumpersku.

U Vikantic na Šumpersku narazilo auto do spadeného stromu. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Zdroj: Youtube

Narušená doprava

Silný vítr se začal zdvihat v neděli večer. Situace se výrazně zhoršila po půlnoci. Před jednou hodinou ranní řešili hasiči naráz více než třicítku událostí.

Ve většině případů likvidovali stromy spadené na silnice. Železniční dopravu vítr narušil u Bludova, Bohutína, Dětřichova nad Bystřicí či Vápenné.

Na cestě do Hustopečí nad Bečvou narazila Škoda Felicia do spadeného stromu. Událost se obešla bez zranění.

„V Křelově na rychlostní komunikaci D35 najelo nákladní vozidlo do stromu. Řidič se lehce zranil,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Uzavřená silnice

V Jeseníku – Dětřichově zablokoval spadený strom osobní auta. Pasažéři se uchýlili do bezpečí hasičského vozu.

O tři čtvrtě na dvanáct uzavřela policie cestu z Jeseníku do Zlatých Hor kvůli velkému množství nakloněných a popadaných stromů.

„V Šumperku se v Temenické ulici utrhla část plechové střechy. Ta se zřítila na komunikaci,“ popsal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. K utrženým střechám jeho kolegové vyjížděli do Lutína, Mostkovic nebo Dubicka.

Tisíce míst bez elektřiny

Řadu poruch řešili také energetici. Například v Lýskách u Přerova strom spadl na dráty vysokého napětí. V Javorníku při obdobné události začala hořet tráva.

„Ráno jsme evidovali 28 tisíc odběrných míst bez elektřiny a řešili kolem 40 poruch na vedení vysokého napětí. V tuto chvíli řešíme 13 tisíc odběrných míst bez proudu, 32 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí, “ uvedl před polednem mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Bez dodávek elektrického proudu se na Olomoucku ocitli například obyvatelé Horky nad Moravou, Nákla, Litovle - Tří Dvorů nebo Bouzova, ve vyšších oblastech vítr poškodil vedení v Branné, Jindřichově nebo Hanušovicích.

„Ve většině případů bychom měli poruchy odstranit do večera, ale dá se předpokládat, že vzhledem k jejich mimořádnému rozsahu budeme na některých opravách pracovat ještě i v noci a zítra," doplnil Sobol.