Pozvánka udávala začátek na pátou hodinu večer, stoly v podkroví však hráči obsadili už nějakou chvíli předtím.

„Na noci míváme většinou devadesát účastníků. Asi je to kouzlem noci strávené v historických prostorách, které dodávají atmosféru. Je skupina lidí, která chodí pravidelně na každou akci. Těch je odhadem třicet čtyřicet," řekl Michal Vočka, místopředseda pořádajícího sdružení Gaudolino.

Někteří z nich by si totiž ani jinak zahrát nemohli, hry jsou drahé a sehnat spoluhráče je taky leckdy potíž. Zejména mladší mohly do hry na hrdiny vtáhnout i kostýmy pořadatelů – s pravidly a průběhem pomáhali čarodějnice, panoš a další.

Za dvacet korun se dá vybrat z her karetních, stolních i deskových a u některých je možné zdržet se až do půlnoci, kdy se končí.

„Když se hráči zamotají do Stínů nad Kamelotem, tak se může stát, že tím takové čtyři hodiny stráví. Jednak je ta hra zajímavá v tom, že nehrají proti sobě, ale spolu proti hře a tím, že je to pro osm hráčů," uvedl Vočka příklad náročnější deskovky.

Většina her však tak dlouho netrvá a do dvou hodin lze obvykle zkusit jinou. Nejvíce oblíbené jsou dvě rozdílné skupiny her.

„Hodně frčí relativně malé a rychlé hry, které jsou o postřehu nebo o rychlém uvažování. Další vyhledávájí velké logické hry, u kterých je potřeba využít strategické myšlení i za cenu toho, že to zabere i ty dvě hodiny," zmínil pořadatel.

Hry sbírá sdružení Gaudolino asi šest let a za tu dobu jejich seznam dorostl přibližně stovky. Zahrát si je můžou zájemci i na odpoledni deskových her, která bývají zaměřená spíše na mladší.