V sobotu se sešli v Zákřově, místní části Tršic, kde ruští kozáci v německých službách mučili a později v boudě u osady Kyjanice upálili devatenáct mužů.

Pietní akt k uctění objetí zákřovské tragédie.

Pietní akt k uctění objetí zákřovské tragédie. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Ve vesnici Javoříčko, dnešní části obce Luká, zavraždilo komando SS osmatřicet mužů a chlapců. Domy pak nacisté vypálili. Jejich památku pozůstalí uctili v neděli u památníku.

Pietní akt za oběti tragédie v Javoříčku

Pietní akt za oběti tragédie v Javoříčku. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Hodinové piety se u památníku zúčastnily desítky lidí. Kromě pozůstalých a místních obyvatel přijeli i členové Sokola, hasiči, myslivci, armáda nebo představitelé vlády a parlamentu.

Řečníci hodně mluvili o nutnosti udržovat vzpomínky na hrůzy války živé, padla i zmínka o současných válečných konfliktech na Blízkém východě a několikrát se nepřímo dotkli uprchlické krize.

„Kdy bude na světě konečně vymýceno násilí? Nemusí to být se zbraní v ruce, ale musíme si uvědomit, co je láska, kde máme domov. Je nutné rozhlížet se po Evropě, po světě a sledovat, co se děje," řekl předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

„Na Slovensku už mají v čele kraje fašistu, bude to tak i u nás po podzimních krajských volbách?" dodal s výzvou k boji proti fašismu.

Do Javoříčka vtrhlo 5. května 1945 komando SS. Zavraždilo 38 mužů a chlapců a osadu vypálilo. Jako jedna z mála budov přečkala řádění tamní škola, ve které je dnes umístěná expozice připomínající tragické události. V místě také vznikla naučná stezka. Někdejší podobu Javoříčka před tím, než bylo srovnáno se zemí, ukazuje i hmatový model obce stojící právě před budovou školy.

Tragické osudy moravských obcí

Javoříčko (nedaleko hradu Bouzov na Olomoucku)

Vypáleno 5. května 1945 přepadovým komandem SS jako odveta za akce partyzánského oddílu, 38 mužů a chlapců bylo nad 15 let na místě zastřeleno.

Zákřov (mezi Olomoucí a Přerovem)

Gestapo a Vlasovci v německých službách tam 18. dubna 1945 povraždili 19 mužů. Vesnici vyrabovali, některé domy zapálili.

Prlov (na Valašsku, mezi Vizovicemi a Vsetínem)

Komando SS 23. dubna 1945 vtrhlo do vesnice, zapálilo několik stavení, zajalo několik mužů. Řádění nacistů nepřežilo celkem 23 lidí, patnáct z nich bylo v obci upáleno.

Ploština (na Valašsku, nedaleko Valašských Klobouk)

Obec 19. dubna 1945 komando SS vypálilo, 24 obyvatel uhořelo, další čtyři popravili nebo umučili.

Lačnov (Vsetínsko)

S obcí souvisí osud bývalé pasekářské osady Vařákovy paseky. Na sklonku 2. světové války operovala v okolí partyzánská brigáda Jana Žižky, proti které byla povolána jednotka SS. Stavení byla vypálena a šest obyvatel mučili a následně zastřelili.

Nový Malín (Šumpersko)

Dne 13. července 1943 byly obce Český a Ukrajinský Malín obklíčeny. Nakonec byli muži a některé ženy nahnáni do kostela, který Němci zapálili. Většinu žen, děti a starce nahnali do stodol, které následně podpálili.