Podle aktuálních informací olomouckého Úřadu práce se v Olomouckém kraji nově zaregistrovalo 2 848 osob, což je zhruba poloviční počet ve srovnání s předchozím měsícem.

Do zaměstnání pak nastoupilo 1 347 osob.

„Celkový počet nezaměstnaných se na konci února přiblížil k historicky nejvyšší hodnotě nezaměstnanosti, které bylo dosaženo v době vrcholící ekonomické krize v únoru 2010," poznamenal analytik trhu práce olomouckého Úřadu práce, Jaroslav Mikšaník.

Olomoucký kraj spolu s Moravskoslezským krajem vykazuje podíl nezaměstnaných osob 10 procent, což je druhá nejvyšší hodnota v ČR – hned za Ústeckým krajem s 11,3 procenty.

V únoru bylo v Olomouckém kraji celkem 44555 lidí bez práce, loni jich v tuto dobu bylo o 3609 méně.

Poptávka po řidičích i kuchařích

Na Olomoucku byl podíl nezaměstnaných osob v únoru 9,2%, což je oproti lednu letošního roku nárůst o dvě desetiny procenta.

Nejlépe v rámci kraje je na tom Prostějovsko s 8,7%. Přerovsko i Šumpersko dosáhlo v únoru hodnoty 10,6%.

Nejhůř je na tom tradičně Jesenicko s 13,6%, což je druhá nejvyšší hodnota v rámci všech okresů ČR - hned za Bruntálskem.

Na konci února bylo v databázi volných míst nejvíce pracovních příležitostí pro řidiče náklaďáků, pro dělnické strojírenské profese (soustružníky, zámečníky a nástrojaře), pro techniky (zejména z oblasti strojírenství). 

Zaměstnavatelé také hodně hledají obchodní zástupce, kuchaře, číšníky a prodavače.

Oproti předchozímu měsíci se podle zpráv z úřadů práce v kraji výrazně zvýšil počet míst pro různé pomocné profese. Města a obce totiž zahájily nábor pracovníků na veřejně prospěšné práce.