Podporu v nezaměstnanosti přitom pobírala necelá pětina uchazečů v evidenci.

„Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nynější počet nezaměstnaných nižší o 134 osob, to znamená, že poprvé od srpna 2012 jsme v meziročním srovnání zaznamenali pokles nezaměstnanosti," sdělil Jaroslav Mikšaník, analytik z Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci.

V průběhu uplynulého měsíce se přišlo zapsat na úřad práce přes dva a půl tisíce lidí, z nichž sto padesát osm ukončilo samostatné podnikání.

„Z evidence během května odešlo celkem 4 786 uchazečů. Bylo to o téměř šestnáct set lidí méně než v předchozím měsíci," uvedl dále Jaroslav Mikšaník.

Na Olomoucku vyškrtli 560 lidí

Konkrétně v okrese Olomouc odešlo z evidence pět set šedesát lidí. Celkem je zde 13 762 uchazečů v evidenci.

Ke konci května měly pracoviště úřadu práce v kraji k nabídnutí zhruba dva tisíce tři sta pracovních míst. Na jedno tak v krajských číslech připadlo 17 lidí. Oproti dubnu jich bylo o dvě stě více, na čemž se podepsala větší potřeba v oblasti sezónních prací.

Nejčastější nabídky se i nadále týkaly hledání kvalifikovaných dělnických strojírenských profesí či strojírenských techniků. Zvýšil se také počet míst pro pomocné dělníky v zemědělství a lesnictví i ve stavebnictví.

Vysoká poptávka je stále po řidičích nákladních automobilů a po zájemcích o práci v sektoru služeb, zejména po číšnících a servírkách a prodavačích.

„Zaměstnavatelé dále hledají strážné a vrátné, obchodní zástupce a různé finanční a pojišťovací poradce," dodal Jaroslav Mikšaník.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu 2014

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu 2014