Na figuríně si návštěvníci mohou vyzkoušet, jak ovládají resuscitaci, nemocnice je seznámí s dobrovolnickým programem, ukáže jim přístroje a ambulance, zároveň nabídne řadu bezplatných preventivních vyšetření.

„Lidé se mohou podívat do některých ambulancí, prohlédnout i přístroje a technické zázemí nemocnice. Prezentace činnosti odborných ambulancí se uskuteční v prostorách čekárny Centrálního a urgentního příjmu," zval Marek Polách, náměstek lékařského ředitele pro léčebně preventivní péči Nemocnice Šternberk.

Prohlédnout si mohou hemodialyzační oddělení a nefrologické ambulance a seznámí se s chodem oddělení, kam přicházejí pacienti s onemocněním ledvin, močových cest a nemocní léčení peritoneální dialýzou.

Nemocnice nabídne také řadu bezplatných vyšetření, o které bývá tradičně největší zájem.

„Lidé si mohou nechat vyšetřit hladinu cukru v krvi, změřit krevní tlak nebo podle váhy a výšky jim můžeme stanovit i Index tělesné hmotnosti – BMI," uvedla hlavní sestra nemocnice Lenka Neumannová. V případě, že vyšetření odhalí problém, nabídne nemocnice i následnou konzultaci s lékařem.

Zájemci budou mít také možnost nácviku první pomoci: masáž srdeční a dýchání z úst do úst na cvičné figuríně, která je vybavena elektronickou jednotkou a hlásí účinnost akce.

„Léčebna dlouhodobě nemocných zase představí prezentaci svého oddělení v prostorách denní místnosti chirurgicko-traumatologického oddělení, s pestrou nabídkou aktivačních programů a dobrovolnických programu," doplnila Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, pod který nemocnice spadá.