Srdce jej trápilo několik let, až to došlo tak daleko, že muže postihla cévní mozková příhoda.

Od poruchy srdečního rytmu mu vloni pomohli kardiologové třinecké Nemocnice Podlesí.

Jako první na Moravě využili alkoholovou terapii.

Nešlo o blahodárnou štamprli, která nemocného postavila na nohy, ale speciální metodu založenou na aplikaci koncentrovaného ethanolu do cévy v srdeční síni.

„Potíže byly hodně nepříjemné. Bolelo mě na srdci, měl jsem bušení a někdy jsem úplně hořel, i když jsem jen seděl doma v křesle," popisoval osmapadesátiletý muž komplikace, které jej sužovaly od roku 2009.

Problémy přičítal velkému stresu. Jako podnikatel v oboru elektro byl v jednom kole. V autě křižoval Moravu a honil každou minutu.

„Skončilo to mrtvicí," vzpomněl Miroslav Bittala na stav, kdy měl kvůli fibrilaci síní opravdu namále.

Osmapadesátiletý Miroslav Bittala z Prostějovska podstoupil léčbu fibrilace síní speciální metodou založenou na aplikaci koncentrovaného ethanolu.

Osmapadesátiletý podnikatel Miroslav Bittala z Prostějovska podstoupil léčbu fibrilace síní speciální metodou založenou na aplikaci koncentrovaného ethanolu.
Autor: Agel

Fibrilace síní trápí statisíce lidí

Fibrilace síní se stává jednou z civilizačních chorob, která v Česku trápí statisíce pacientů.

Projevuje se bušením srdce, ztrátou výkonnosti, zvýšeným pocením nebo i zadýchávání.

Pokud se neléčí, může mít i fatální následky – podobně jako v případě pana Miroslava stihne nemocného cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání.

Fibrilace síní může mít řadu příčin i forem, vždy však komplikuje a omezuje každodenní život nemocného.

Osmapadesátiletý podnikatel, který kvůli onemocnění skončil v částečném invalidním důchodu, se dostal do péče kardiologů z Nemocnice Podlesí, kde podstoupil zhruba osmihodinovou operaci.

„Lékaři mi nabídli alkoholovou abelaci Marshallovy žíly. Vše my vysvětlili a já jsem souhlasil. Jsou společně s kardiology z Prahy špičkou v oboru. Měli moji plnou důvěru," popisoval pacient, který byl během celého zákroku prováděného v lokální anestezii při vědomí a komunikoval s operačním týmem.

Marshallova žíla

Výkon spočívá v aplikaci alkoholu do příslušné cévy v levé srdeční síni.

Touto cévou je takzvaná Marshallova žíla, která v průběhu růstu embrya postupně zakrňuje.

U některých lidí dojde až do podoby pouhého vazivového pruhu, u jiných zůstává jako „nevýznamná" žilka.

Právě tato anatomická struktura je pak u někoho příčinou nežádoucí arytmie.

„Zákrok provádíme zpravidla jako doplněk katétrové ablace fibrilace síní, která může být s ohledem na horší dostupnost tohoto místa obtížná," uvedl kardiolog Nemocnice Podlesí Radek Neuwirth.

„Druhou skupinou nemocných jsou lidé, u kterých katétrová ablace selhala a dané místo, tedy Marshallovu žílu, se nám nepodařilo účinně ablovat. Tyto pacienty indikujeme k alkoholové ablaci jako samostatný výkon navazující na předchozí katétrovou ablaci," vysvětloval.

Opět na procházky i štípání dříví

To byl také případ pana Miroslava.

Po operaci ležel pan Miroslav v nemocnici jen čtyři dny. Od té doby pozoruje zlepšení.

„Můžu opět chodit na procházky po lesích se svými psy, mám retrívra a vlčáka, něco podělat kolem domu a na za hradě, štípat dříví," pochvaloval si obrat k lepšímu Bittala, kterého stále sužuje vysoký krevní tlak a další potíže, takže na návrat do plného pracovního vytížení to lékaři nevidí.

„Srdce mi funguje normálně a já nejsem ohrožen mrtvicí nebo podobně závažným problémem. EKG v prosinci a lednu ukázala, že arytmie je pryč. Hodně se mi ulevilo," dodal.

Arytmii vyléčili za pár minut

Celý proces alkoholové ablace je podle kardiologů maximálně jednoduchý a spočívá v nalezení cévy, zaklínění jejího odstupu a aplikaci malého množství ethanolu. Ten pak už svépomocí odstraní příčiny arytmií a fibrilace odezní.

Žilním přístupem se lékaři dostanou až do srdečních dutin a odtud do srdečního žilního splavu, do kterého uvedená Marshallova žíla ústí.

„Nyní již stačí zaklínit její odstup balónem a injikovat jeden až dva mililitry koncentrovaného alkoholu. Ten již další práci provede během několika minut za nás a nenávratně destruuje svalové buňky, které arytmii až doposud spouštěly či udržovaly," vysvětloval Radek Neuwirth.

Velkou část nemocných přitom tento zákrok dovede dlouhodobě zcela zbavit arytmií.

„Setkal jsem se s pacientem, který absolvoval čtyři mnohahodinové katétrové ablace v odstupu několika let a teprve tento nový zákrok, který u něj netrval déle než 20 minut, mu arytmii definitivně během pár minut ukončil. Ale nejen tento konkrétní úspěch je do jisté míry důvodem, proč tuto metodu zavádíme s kolegy i v naší nemocnici," uvedl kardiolog z Nemocnice Podlesí, která spadá pod holding Agel.

U nás jen Třinec a Praha

Kardiologové Nemocnice Podlesí vloni provedli dva tyto speciální zákroky.

Druhou pacientkou byla 51letá žena, která v minulosti již dvakrát podstoupila katétrovou ablaci, ale tento zákrok nevedl k ústupu arytmií.

Proto se u ní lékaři rozhodli přistoupit k alkoholové ablaci, která konečně přispěla ke zlepšení zdravotního stavu a žena je v současnosti zcela bez arytmií.

Novinku by podle třinecných lékařů mohlo podstoupit zhruba pět pacientů ročně.

Tento vysoce specializovaný zákrok provádějí také kardiologové z pražského IKEMu.