Část středisek však má na sjezdovkách dostatečnou vrstvu sněhu, lyžuje se v Koutech, areálu v Kopřivné, u nové lanovky v Karlově nebo v nejvýše položeném areálu v zemi na Ovčárně. Zájem lyžařů však není velký, zjistila ve čtvrtek ČTK.

„Jsou vysněženy obě hlavní sjezdovky, lanovka jede, máme dostatečně zasněženo," řekl zástupce areálu v Koutech Petr Marek. Lyžařů však vzhledem k počasí na sjezdovkách moc není. „Lidí je méně než loni," podotkl Marek.

Méně lidí přijelo na lyže také na Ovčárnu, která se vzhledem ke své poloze spoléhá na přírodní sníh. V provozu tam však dnes byly tři sjezdovky, lidé vyrazili také do běžeckých stop. Ve vysoké poloze pocítili také silný vítr, který na Moravě vane už od úterka.

„Vítr fouká, ale vleky mohou být v provozu. Pomalu se to ale zklidňuje," řekla zástupkyně areálu Renata Figurová.

Menší počet lyžařů je ve sváteční dny podle jejích slov tradiční.

„Očekáváme, že od pátku bude lidí více, plní se také hotely," podotkla Figurová.

Dostatek sněhu je stále u nově otevřené čtyřsedačkové lanovky ve ski areálu Karlov nebo v Kopřivné na Šumpersku.

Naopak v Petříkově na Šumpersku musel jeden z areálů kvůli oteplení vleky zastavit.

„Je to špatné, zavřeli jsme, abychom nezničili zbytek sněhu. Stačil by nám jeden den, kdybychom mohli zasněžovat a zase bychom vleky pustili," uvedl provozovatel František Kaštyl, který doufá v nižší teploty, které by měly příští týden být.

V Jeseníkách stejně jako v Krkonoších zůstává první stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Znamená to minimální ohrožení, sníh je na horách podle horské služby stabilní.