Zkratka pochází z anglického Toughest Firefighter Alive, což v překladu znamená: „nejtvrdší hasič přežívá".

V kompletní výstroji a s desetikilogra­movým dýchacím přístrojem na zádech museli postupně zdolat náročné úkoly a na závěr vyběhnout do osmnáctého patra výškové budovy.

Jedenáctého ročníku TFA Olomouc se zúčastnily i čtyři ženy, jejichž bojovnost si získala respekt vytrénovaných závodníků.

Figurína o 20kg těžší než hasička

Vanesa Nyitraiová ze Světlé Hory včera zabojovala v náročném hasičském víceboji TFA Olomouc.Jednou z nich byla i Vanesa Nyitraiová ze Světlé Hory na Bruntálsku (na snímku vpravo).  

Drobná osmnáctiletá dívka se statečně rvala i s přesunem osmdesátikilogramové figuríny, o dvacet kilo těžší, než važí sama hasička. 

Před tím palicí co nejrychleji nabouchala požadovaných osmdesát úderů a tunelem pronesla dvacetikilový barel s vodou tam a zpět.

Figurínu nakonec za povzbuzování kolegů, s několika přestávkami na vydechnutí a na hranici vyčerpání dostala za cílovou pásku. A hned vzápětí dokázala překonat i dvoumetrovou bariéru.

Dobrovolná hasička při své závodní premiéře na TFA nevzdala nakonec ani obávaný běh do osmnáctého patra.

„Bylo to strašné. Myslela jsem si, že to nezvládnu, začalo mi být špatně od žaludku. Ale dala jsem to," usmála se vyčerpaná dlouhovláska po čtvrté disciplíně. S nekonečným a fyzicky velmi náročným stoupáním po schodišti Vanesa Nyitraiová bojovala přes sedm minut.

Úterní TFA Olomouc byl prvním kolem českého poháru.

Na startu fyzicky i psychicky náročné soutěže bylo jedenáct nejlepších borců z reprezentačního týmu.

Oproti loňsku pořadatelé ve druhém úseku snížili bariéru ze tří metrů na dva. Pětina závodníků tehdy na překážce ztroskotala.