Opačný směr naopak nabrala populační křivka kavky obecné, na Moravě se daří i vráně šedivce.

Letos se ale na obvyklých místech nevyskytují ani tyto druhy z rodiny krkavcovitých pěvců, a pokud, je jich méně. Odborníci to přičítají právě zimě nezimě.

„Když jsem vloni touto dobou jezdila nakupovat do Globusu, nad hlavou kroužila hejna. Přelétala mezi bytovými domy směrem k obchoďáku, kde kavky a havrani sedali a zřejmě vyhlíželi něco k snědku. Letos nic,“ popisovala Jana Ptáčková z Olomouce.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na parádní zabíjačku i do olomouckých tropů

Prořídla i hejna v Přerově

Stejně tak prořídla hejna, pod kterými s blížícím se soumrakem těžkly koruny stromů kolem Přerova – místní rezervace Žebračka je místem, na které se denně slétají havrani a kavky z Přerovska, Olomoucka i Prostějovska, aby ve větvích listnáčů přečkali noc.

„Havranů ubývá. Rok od roku je jich méně. A mění se poměr havranů a kavek: zatímco havranů ubývá, kavek přibývá. Nicméně celkově je jich letos málo,“ hodnotil Adolf Goebel, jednatel Moravského ornitologického spolku.

Havrani a kavky z velké části střední Moravy se na noc slétají do Přerova. Tisíce ptáků obsadí stromy rezervace Žebračka. Jde o výhodnou ptačí strategii, díky níž mohou tito krkavcovití lépe čelit případnému nebezpečí.
Jako z hororu: tisíce havranů se na noc slétají na jednom místě
"Olomoucké" letadlo TU 104 v Air Parku ve Zruči u Plzně
Pamatujete na letadlo? Je z něj fešák! Proměna olomouckého túčka

Změna zimoviště?

Podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku Jiřího Šafránka zřejmě tito krkavcovití ptáci vyměnili tradiční lokality za jiné.

„Jsou vidět, ale je jich méně. Zimy jsou, jaké jsou, možná tito ptáci změnili zimoviště,“ zamýšlel se nad tím, že havrani se na obvyklých místech v těchto dnech téměř nevyskytují.

Podle jednatele olomouckého okresního mysliveckého spolku a populačního ekologa Jiřího Zbořila to skutečně vypadá, že do zimovišť se z ciziny vydalo méně havranů než v minulých letech.

„Každým rokem ho vídáme méně a méně. Možná je to dáno tím, že zimy jsou mírnější a nemají důvod migrovat,“ usuzoval.

Stavba rodinných domů jako součást nového obytného areálu mezi ZŠ Demlova a ulicí Na Letné naproti Hradiska. Leden 2018
Na Lazcích roste nový obytný komplex, s peticí místní neuspěli

Kavka na vzestupu

Havran polní je jediným krkavcovitým ptákem, který v Česku nehnízdí, ale pouze zimuje.

„Je to tažný pták, který svá mláďata vychovává někde na východě na Ukrajině, v Rusku. A je otázkou, zda se kromě průběhu zimy neprojevil na nízkém počtu nějaký faktor na hnízdištích,“ upozornil Zbořil.

Krkavcovití ptáci jsou velmi inteligentní a přizpůsobiví a díky tomu jsou po generace velmi úspěšní. Velmi dobře se daří strakám, sojkám, ale také šedivkám a kavkám.

„Populace kavky obecné je na vzestupu, výborně se přizpůsobila životu ve městě. Vidět ji můžeme u velkých nákupních center. Stejně tak šedivku,“ uvedl Jiří Zbořil.

„No a tím, že letos zatím nebyla pořádná zima, mohou mít potravní zdroj někde jiné, takže je lidé tolik nepozorují,“ vysvětloval chybějící hejna.

Ilustrační foto
Víkend bude studený se sněhem, po něm se vrátí mrazy