Fenek berberský je nejmenší liška na světě, malá zlatoplavá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých šelem.

„Současnou skupinu tvoří chovný pár, který se těší z mláďat poprvé. Samice je naší odchovankou, samec pochází ze Zoo Praha. Mláďata se sice narodila 14. prosince, ale teprve nyní se rozkoukávají, začínají se ukazovat venku a ostražití rodiče si tak mohou na chvíli vydechnout,“ vysvětlovala zooložka Jitka Vokurková.

Mláďata již absolvovala odčervování i první vakcinaci. Jsou v boudě s matkou, od které přijímají mléko. Otec nosí potravu před boudu.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku chová fenky od roku 2006.

„K dnešnímu dni se zde narodilo celkem 28 mláďat,“ informovala mluvčí Iveta Gronská.

„Jedná se o zvířata s noční aktivitou, současně nám záleží na tom, aby je příchozí návštěvníci viděli aktivní. Ve dne je tedy v pavilonu simulována noc. Návštěvníci vchází do tmy, v níž svítí pouze malá barevná světla, která zvířata příliš nevnímají, lidé je však mohou pozorovat při různých činnostech,“ vysvětlovala mluvčí.

Vydrží dlouho bez vody

Původem pocházejí tyto šelmy z pouštních oblastí severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova.

„Jejich kořistí se stávají drobní hlodavci, ptáci, ještěři a hmyz, živí se kořínky, pochutnají si i na datlích. Vydrží dlouho bez vody, obvykle jim postačí tekutiny obsažené v potravě,“ informovala mluvčí zoo.

Matka rodí dvě až čtyři slepá mláďata. Zajištění potravy rodině spadá do pracovních povinností samce. Po dvou týdnech se mláďata začínají poprvé dívat na svět.

„Po dalších dvou týdnech je už v noře pěkně živo, neboť začínají objevovat kouzla her. Ve chvíli, kdy by mělo dojít na ochranu potomků, neznají fenci bratra. Své malé svěřence chrání skutečně bedlivě a ostražitě,“ popisovala pozoruhodný druh Gronská.

Uši jako tepelný výměník

Díky dlouhým ušním boltcům oplývají fenci vynikajícím sluchem. Pomáhají jim i při ochlazování - fungují jako tepelný výměník.

„Pouštním podmínkám je fenek náležitě přizpůsoben - tlapky mu před rozpáleným pískem chrání hustá srst,“ zmínila mluvčí.

Pro fenky je příznačná hravost a nebývalá pohyblivost - dospělý jedinec dokáže vyskočit 70 centimetrů do výšky a více než metr do dálky.

„V případě pocitu ohrožení se umí zahrabat tak rychle, že doslova zmizí v písku,“ dodala mluvčí olomoucké zoo.