Zájemci o peníze popisovali, že první minuty největšího náporu neběžela evidence zrovna hladce. Na výměnu starého kotle za modernější je ve III. vlně v Olomouckém kraji připraveno celkem 179 milionů korun.

„V průběhu první hodiny zaevidovali úředníci 2672 žádostí. Kolik jich nakonec bude uspokojeno, to je druhá věc,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Eva Knajblová.

Žadatelé nyní musejí do 10 pracovních dnů od elektronické evidence doložit žádost i potřebné přílohy na krajský úřad v listinné podobě. „To nemusejí udělat všichni. Někteří si to mohou rozmyslet, další zase nesplní podmínky,“ poznamenala s tím, že příjem žádostí neprovázejí komplikace.

Marná snaha

Na Deník se po poledni obrátili žadatelé ze Šumperka s tím, že první minuty nefungoval příjem bezproblémově. „Prvních pět minut to nefungovalo. Byli jsme nastartováni na 10. hodinu a nevěděli jsme, proč to nejde a co máme dělat. Telefonické linky byly tím pádem zahlceny, nebylo možné se dovolat,“ popisovala šestatřicetiletá Zdeňka ze Šumperka.

Podle mluvčí hejtmanství se jednalo o několikaminutový výpadek, jehož příčinu úřad zjišťuje.

"Nikdo, žádný žadatel nebyl tímto výpadkem znevýhodněn," zdůraznila Knajblová

Žádosti jsou řazeny podle data a času jejich zaevidování a v tomto pořadí budou následně hodnoceny a předkládány Radě Olomouckého kraje ke schválení.

„Chtěli jsme podle PID kódu vygenerovat seznam, pořadník, abychom si potvrdili, že jsme v prvních 1700, na které budou peníze. Seznam bude prý nejdříve na konci tohoto týdne, spíše až v příštím,“ uvedla šumperská žadatelka o kotlíkovou dotaci.

Výše příspěvku se může vyšplhat až na 127 500 korun, podle typu nového kotle, nákladech na výměnu a toho, zda domácnost spadá do tzv. prioritní, tedy silně znečištěné oblasti.

Žádost o poskytnutí dotace se opět podává výhradně elektronicky, a to prostřednictvím elektronického formuláře, stejně jako ve II. vlně. 

Bývalá hlavní brána do olomoucké fakultní nemocnice na historickém snímku (vlevo). Začátkem června 2019 nadobro zmizela (vpravo)
Bývalá hlavní brána do fakultky šla k zemi

Poslední vlna

Od 10:00 hodin byl zpřístupněn na webových stránkách Olomouckého kraje portál pro elektronickou evidenci žádostí, kterou lze provést prostřednictvím jména žadatele, příjmení žadatele a unikátního PID kódu vygenerované žádosti.

Žádosti jsou řazeny podle data a času jejich zaevidování a v tomto pořadí budou následně hodnoceny a předkládány Radě Olomouckého kraje ke schválení.

„Letošní vlna kotlíkových dotací je prezentována jako poslední, a z toho důvodu očekáváme velký zájem ze strany občanů. A to i přesto, že už není možné získat dotaci na pořízení kotlů spalujících kromě biomasy i uhlí, o které byl v minulosti velký zájem,“ tušil před spuštěním příjmu žádostí náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

Domácnosti, které stále ještě topí v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, by neměly s výměnou otálet. Od září roku 2022 bude provoz těchto kotlů zcela zakázán, navíc výhodnější podmínky pro jejich výměnu už nebudou.

Větrníky u Horní Loděnice
Další větrníky nad Olomoucí? Park Jívová míří pro razítko