Je pro projekt za zhruba 130 milionů reálná naděje na dokončení, když ji má z většiny zaplatit státní dotace, která je po celostátní aféře s dotacemi pro sport velmi nejistá?

A kdo vůbec financoval téměř hotovou hrubou stavbu?

Na tyto otázky zatím nikdo nezná jasnou odpověď.

Olomoucká tramvaj. Ilustrační foto
Nové tramvaje hned tak nebudou. DPMO zase chyboval

STÍN DOTAČNÍ AFÉRY

Záležitost je o to tíživější, že do projektu víceúčelové haly se sportovišti pro elitní tenisovou, volejbalovou či basketbalovou mládež vlivný sportovní manažer Miroslav Černošek zaangažoval město Prostějov i Olomoucký kraj a hrozí, že si samosprávné orgány utrhnou ostudu.

A ta nemusí být malá, protože nad příslibem dotace se vznáší stín dotační aféry.

Kvůli tomu, že na ministerstvu školství se pravděpodobně manipulovalo s dotacemi, policie stíhá mimo jiné náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, zastavila se státní podpora sportu. To se dotklo i plánovaného prostějovského olympijského centra.

MANIPULACE

Představitelé ministerstva školství měli podle serveru Novinky.cz dokonce přislíbit, že upraví dotační program, aby bylo možné proplatit stavební práce na Národním olympijském centru zpětně před podáním žádosti.

Sportovní hala UP v Olomouci se opravuje.
Rekonstrukce sportovní haly UP začala. Časem přibude i bazének

NENÍ ANI PŘIJATÁ ŽÁDOST

V současné době jsou ale peníze, přibližně 110 přislíbených milionů, v nedohlednu.

„Program nebyl stále vyhlášen, a proto není ani zahájeno přijímání žádostí,“ získal v úterý Deník informaci z oddělení vnějších vztahů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

„Myslím, že financování mělo být jasné už před tím, než se koplo do země. Dosud jsme navíc nedostávali o této investici informace, ale spíše výmysly,“ reagoval na situaci opoziční prostějovský zastupitel Aleš Matyášek.

Primátorka Prostějova, který je spolu s krajem a místním tenisovým klubem členem spolku Prostějov olympijský a do projektu dal pozemky a staví parkoviště, nicméně stále věří, že se dotaci podaří nakonec získat.

Nevylučuje však variantu insolvenčního řízení.

Stejného názoru je podle serveru Aktuálne.cz hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Hejtmanství už přitom zaplatilo přes 13 milionů za přípravu projektu.

„Pokud tomu bude jinak, o postupu Olomouckého kraje jako člena spolku bude rozhodovat zastupitelstvo,“ uvádí pro Aktuálne.cz Okleštěk.

Velkorysý projekt přestavby olomouckého zimního stadionu na elegantní a multifunkční městskou halu
Proměna zimáku? Blízko je malá hala, projekt multifunkční areny u ledu

STAVBU ZAPLATIL KLUB

Hejtman pak také prozradil, kdo financoval dosavadní výstavbu za desítky milionů korun.

Serveru vzkázal, že jde o půjčku ze strany Tenisového klubu Prostějov, za nímž stojí duchovní otec projektu Miroslav Černošek.

„Jednalo se řádově o 23 milionů korun,“ uvedl hejtman Okleštěk.

Deník oslovil také mluvčího Národního olympijského centra Petra Chytila. Ten se však telefonicky ani prostřednictvím e-mailu nechtěl k záležitosti vyjádřit.

Olomoucká policie hledá tohoto muže, co se vydává za doručovatele
Tetovaný podvodník v Olomouci inkasuje za dobírky. Nepoznáte ho?