Inspektoráty bezpečnosti práce ani hygienické stanice však stížnosti zaměstnanců nezaznamenaly

Podle hygieniků to není na místě, protože stěžovatel je pro ně anonymní. Tvrdí, že hlavně zaměstnavatelé v takových provozech už vědí, jak mají pracovníky v letních vedrech chránit. „Měli jsme jeden dva dotazy,“ reagovala vedoucí odboru hygieny práce Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková. „Zaměstnavatelé chtěli vědět, o kolik mohou zkrátit pracovní dobu. Zákon znali, jen chtěli upřesňující informace. Není to už jako dříve, kdy firmy vůbec netušily, co jim zákon ukládá,“ sdělila.

Ani inspektorát bezpečnosti práce nezahrnují v těchto dnech podněty vedrem zmožení zaměstnanci. Na kontrolu provozů, kde zaměstnancům hrozí zvýšené riziko přehřátí, se však v těchto horkých dnech odborníci nevydali. „Horko se nedá naplánovat. A my už máme stanovený kontrolní plán, v rámci kterého se i této problematice věnujeme,“ poznamenala hygienička.

Zaměstnanci, kterým firma odmítla dát ochranné nápoje, přestože ze zákona na ně mají nárok, mohou předat podnět hygienikům bez obav z toho, že by jméno stěžovatele ve firmě prozradili. „Nikdy neuvádíme jméno. To pro nás není podstatné. Jde nám jen o to, prověřit, zda je jeho stížnost oprávněná, a zjednat nápravu,“ ujistila Pešáková.

Jestli mají nebo nemají nárok na ochranné nápoje, zjistí zájemci i na internetu, například na stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz. Tam se dozvědí i další informace o ochraně zdraví v tropických dnech.

Například v olomouckých Moravských železárnách, kde vedra a prach zmáhají nejen desítky pracovníků sléváren, poskytují zaměstnancům ochranné nápoje. Mají k dispozici neomezené množství minerálky a hygienou doporučené přestávky každé dvě hodiny, během nichž se mohou osvěžit.

„Na zdraví pamatujeme. Mají k dispozici neomezené množství sodovky a v těchto horkých dnech fasují rozpustné tablety obsahující minerály,“ uvedla Klára Pižlová z personálního odboru Moravských železáren.

Pití dostanou ti, co pracují fyzicky

Legislativa pamatuje na ochranu zaměstnanců v mimořádně teplých dnech. Nařízení vlády podle vedoucí odboru hygieny práce Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenky Pešákové stanovuje zaměstnavateli, za jakých podmínek a komu má poskytnout ochranné nápoje či případně upravit pracovní dobu.

„Je to vymezeno podle druhu práce. Takzvaný ochranný nápoj obsahující minerální látky by měli dostávat pracovníci vykonávající fyzicky náročné práce, například stavební dělníci, kteří se v takovémto vedru více potí a více ztrácejí z těla minerální látky,“ uvedla.

V případě kancelářské práce nebo práce, která není fyzicky náročná, nemusí firma kupovat lidem ochranný nápoj v případě, že to není v kolektivní smlouvě.

Jak je to se zkrácením pracovní doby? „To záleží na aktuální teplotě. Ta by měla být změřena ve stínu kalibrovaným teploměrem v určité výšce a na základě toho, podle druhu práce, lze z tabulek odečíst zkrácení pracovní doby,“ sdělila Pešáková.