„U nás je první plně očkovaná osoba infikovaná JAR variantou koronaviru. Zatím středně těžký průběh, není to senior,“ uvedl na twitteru Marián Hajdúch.

Jak sdělil v minulém týdnu, JAR varianta se objevuje v Olomouckém kraji již pravidelně. „Ve frekvenci 0,5 až jedno procento,“ sdělil docent Hajdúch.

Nejčastější je v Olomouckém kraji v těchto dnech britská varianta.

„Od 18. března jsme genotypizovali 2 465 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků, z toho 1 886 byla britská varianta, 19 jihoafrická varianta a ostatní jsou jiné generické formy viru,“ uvedl.

Olomoucký magistrát. Ilustrační foto
Na magistrátu zachrání většinu dat, obnova potrvá. Hacker chce 100 tisíc dolarů

Podstatný je klinický průběh

V Olomouckém kraji bylo doposud potvrzeno 25 případů JAR varianty koronaviru.

„Průběhy infekcí způsobených touto mutací jsou zatím u těchto případů v Olomouckém kraji lehké anebo středně závažné. Pokud někdo neprokáže, že u jihoafrická mutace je o hodně větší smrtnost a nakažlivost, nemá to pro nás velký význam. Pro nás je podstatný klinický průběh onemocnění," reagoval ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda.

Eviduje případy nákazy u očkovaných pacientů a pacientů po prodělaném onemocnění Covid-19.

„Žádná vakcína není stoprocentně účinná. Pfizer má účinnost pětadevadesát procent, takže můžeme počítat, že ze sta lidí pět nebude respondentem, tedy si nevytvoří protilátky. To ale není specialita vakcíny proti covidu, to se stává i u vakcín proti žloutence typu B,“ vysvětloval.

Roh domu ve Školní ulici v Olomouci "zdobí" kostičky ze stavebnice, 12. dubna 2021.
Roh domu v centru Olomouce zdobí barevné kostičky stavebnice

Epidemie slábne

Epidemie v Olomouckém kraji postupně slábne a v nemocnicích klesá počet pacientů s koronavirem. Za pondělí přibylo 404 nově potvrzených, během víkendu to byly desítky případů.

V pondělí bylo 4002 očkovacích dávek, přičemž v posledních pracovních dnech nekleslo toto číslo pod 4000. Do pondělka bylo v Olomouckém kraji aplikování celkem 125 519 dávek vakcín proti Covid-19, dvě dávky už dostalo 42 730 lidí.