„Tento otec je v přírodě otcem na plný úvazek. Právě v tomto období se olomoucká zoo těší z dalších přírůstků,“ zvala návštěvníky zooložka Libuše Veselá.

Nandu pampový byl jeden z druhů chovaných v Zoo Olomouc od roku 1957, téměř od jejího založení. První odchov se podařil v roce 1978 a jednalo se o odchov pod otcem. Touto cestou se Zoo Olomouc i vydává.

Návštěvníci zoo se už mohou potěšit pohledem na tři mláďata kočky krátkouché.
Olomoucká zoo představuje návštěvníkům „krátkouchá“ koťata

„Od umělých odchovů v líhni se upustilo. Cílem je ukazovat návštěvníkům, jak kuřata vodí a odchovává otec. V minulosti sice samice snášely dost vajec, ale samcům se je nedařilo vysedět,“ vysvětlila mluvčí zoo Iveta Gronská.

„Největší úspěch přinesl rok 2012, v němž se podařilo přirozenou cestou odchovat 12 kuřat,“ připomněla.

Králíci v Zoo Olomouc.
Olomoucká zoo zavřela oblíbenou atrakci. Lidé se nechovali ke králíkům hezky

Nandu je pták neschopný letu, byť je obdařen poměrně velkými křídly, která používá převážně k zajištění rovnováhy při svém rychlém běhu.

Druh obývá úrodné jihoamerické nížiny – pampy. „Setkat bychom se s ním mohli v Argentině, SV Brazílii a Bolívii, v Evropě pak v Německu, kde žije populace cca 500 nanduů uniklá z farmy,“ informovala mluvčí zoo.

Nandu vypadá podobně jako jeho podstatně větší kolega pštros, na rozdíl od něj má však tři (nikoli dva) prsty na každé noze.