„Po více jak dvaceti letech v aktivní politice odcházím. Děkuji a na shledanou," ukončil v tu chvíli již bývalý náměstek hejtmana Alois Mačák účast na pondělní tiskové konferenci svolané právě kvůli kauze kolem jeho jména.

Setrval zhruba dvě minuty. Pak se zvedl, rozloučil se a aniž by dal prostor na dotazy novinářů, odešel.

Telefon už bývalý náměstek nebral a v sms odkázal na připravované tiskové prohlášení, které obsahovalo dvě věty: „Tato moje osobní záležitost může poškozovat dobré jméno ČSSD, Olomouckého kraje, ale i osob v mém okolí, kterých si vážím. Proto jsem se rozhodl k dnešnímu dni rezignovat na všechny veřejné funkce."

Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) potvrdil, že obdržel rezignaci náměstka na všechny funkce ve vedení Olomouckého kraje, včetně rezignace na člena krajského zastupitele.

„To znamená, že dnešním dnem už pan Mačák není mým náměstkem pro oblast dopravy," uvedl hejtman.

„S ohledem na události posledních dnů to beru jako nejlepší možné řešení a jsem rád, že se pan Mačák k tomuto kroku rozhodl," reagoval.

Alois Mačák ještě v pondělí odpoledne Deníku poskytl rozhovor, ve kterém vysvětlil svůj podíl v kauze firemních darů, s tím, že nevidí důvod v této souvislosti odstoupit z funkce hejtmanova náměstka.
ROZHOVOR Mačák: Rezignovat? Že jsem paradoxně jednal podle zákona?

Takto slavil, teď rezignoval

Alois Mačák (vlevo) slaví vítězství ČSSD v krajských volbách v roce 2012. Vpravo olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Alois Mačák (vlevo) slaví vítězství ČSSD v krajských volbách v roce 2012. Vpravo olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. V úterý 15. 9. 2015 rezignoval Alois Mačák na všechny funkce ve vedení Olomouckého kraje. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Hejtman: O korupci podle mě nešlo

Podle hejtmana nešlo v kauze s penězi od firem o korupční jednání.

„Po seznámení se s okolnostmi jsem přesvědčen, že se nejednalo o korupční jednání, že tato kauza nemá spojitost ani s financováním ČSSD a už vůbec se netýká fungování v rámci Olomouckého kraje," sdělil Rozbořil.

„Na druhou stranu si myslím, že financování veřejně činné osoby soukromou firmou je minimálně neetické. I z tohoto důvodu jsem postoj pana Mačáka přivítal," uvedl hejtman.

Krajský šéf ČSSD Jiří Zemánek v pondělí avizoval, že se bude jednat o dalším setrvání Mačáka ve funkci.

„Veškeré finanční dary pro ČSSD byly vždy řádně uvedeny ve výročních finančních zprávách ČSSD, podrobeny kontrole a ověřeny auditem. Jednalo se a jedná výhradně o soukromou aktivitu pana Mačáka a Pišťáka, jakékoli spojení s ČSSD vylučuji," vyjádřil se k darům Jiří Zemánek, předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Olomouckého kraje.

„V tuto chvíli povedeme jednání s panem Mačákem o setrvání ve funkci náměstka. Vyjádření pana Mačáka bude k dispozici v úterý," sdělil v pondělí.

Pokud by Mačák sám neodstoupil, skončil by zřejmě stejně.

„Asi by to řešení bylo složitější, ale s přihlédnutím k okolnostem, se můžeme domnívat, jak by to dopadlo," sdělil hejtman novinářům.

Zároveň ocenil práci svého stranického kolegy v politice a vedení kraje.

„Jako náměstek hejtmana přes dopravu má své zásluhy na bezproblémovém fungování resortu, který měl v kompetenci," u­vedl.

Po rezignaci Mačáka se sejde předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD.

„Následovat bude zasedání klubu a jednání se zástupci koalice, protože rezignace má dopad i do koaliční dohody. Vše bude uzavřeno 25.září při zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje," informoval hejtman, co bude následovat.

Kdo do kraje za Mačáka?

V krajské samosprávě by měl Mačáka nahradit někdo ze trojice Miroslav Petřík, Augustín Bitara a Hedvika Weberová. „Jména probereme na předsednictvu KVV, každé má své úskalí a své výhody," uvedl hejtman.

Strana bude také řešit uvolněné křeslo ve vedení kraje, do kterého opět usedne politik z ČSSD a pravděpodobně někdo z Prostějova.

Alois Mačák v pondělí v rozhovoru pro Deník odmítl, že by se dopustil něčeho nekalého. Peníze byly podle něj transparentně přiznány a nijak se netýkaly strany. Šlo podle něj o známé, kteří jej chtěli podpořit a finančně zajistit jeho osobní prezentaci.

„Jsou lidé, kteří to nosí v igelitových taškách, my to dáme do majetkových přiznání… Jiný politik raději zaplatí pokutu 50 tisíc korun za to, že majetkové přiznání nepodává…," vysvětloval Mačák.

Budí to pochybnosti, říká Záleská

Nad tím, že firmy posílaly peníze na privátní konta vrcholných představitelů samospráv, se pozastavili někteří jejich političtí konkurenti.

„I když dárce a přijatou částku přiznali, samozřejmě to budí pochybnosti," reagovala šéfka klubu ODS v krajském zastupitelstvu Markéta Záleská.

„V předvolební kampani do krajských voleb jsem měla vedle stranické i osobní linku a veškeré prostředky byly poukazovány výlučně na účet strany. V rámci propagace mne jako lídra ODS v Olomouckém kraji nepřišla v předvolebním čase na můj bankovní účet ani koruna," uvedla.